IP-tietojen selvittäminen maksaa operaattorille 45 dollaria per osoite

Kaarlo Räihä
16. toukokuuta, 2010 23:36

Yhdysvalloissa tuhansia oikeusjuttuja luvattomia lataajia vastaan käynnistänyt US Copyright Group -yritys on ajamassa internet-operaattorit todelliseen ahdinkoon, sillä operaattoreille luvattomien lataajien selvittäminen ei ole ilmaista. Esim. Time Warner Cable on kertonut, että yritykselle maksaa 45 dollaria selvittää yhden sen asiakkaan aiemmin käyttämä IP-osoite.
Time Warner Cable ei ole juuri panostanut resursseja tähän työhön, sillä yrityksen yli 44 000 työntekijästä vain neljä selvittelee työkseen asiakkaiden käyttämiä IP-osoitteita. Tekijänoikeusjuttujen lisäksi IP-osoitteiden taakse kätkeytyvien ihmisten nimet kiinnostavat viranomaisia mm. lapsikaappausten, itsemurhauhkausten ja terrorismiin liittyvien internet-toimintojen osalta.
Time Warner Cablelle tulee kuukausittain yleensä noin 570 selvityspyyntöä, mutta US Copyright Groupin tekemän haastekampanjan myötä selvityspyyntöjen määrä saattaa jatkossa kaksinkertaistua. Nykyisellään Time Warner Cable voi palvella US Copyright Groupia noin 28 selvityksen kuukausivauhdilla, joten kaikkia selvityspyyntöjä ei ehditä käsittelemään ajoissa, koska asiakkaiden IP-osoitetietoja täytyy säilyttää Yhdysvalloissa ainoastaan kuuden kuukauden ajan, joten yli kuusi kuukautta vanhoja pyyntöjä ei voida toteuttaa.
Time Warner Cable ei halua myöskään omalta osalta auttaa US Copyright Groupia, vaan operaattori on pyytänyt selvityspyyntöjen käsittelyyn muutoksia oikeuslaitokselta, jolloin tekijänoikeuksia puolustavilta tahoilta tulleita selvityspyyntöjä ei tarvitsisi käsitellä kuukaudessa kuin tietty määrä.
Yhdysvaltojen muista suurista operaattoreista samoissa ongelmissa ovat ainakin Comcast ja Cablevision, jotka koettavat parhaillaan neuvotella US Copyright Groupin kanssa selvityspyyntöjen käsittelystä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.