Digita haluaa C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuen

Kaarlo Räihä
20. huhtikuuta, 2010 10:33

Suomessa DVB-T-verkkoja yksinoikeudella hallinnut Digita ei pärjännyt DVB-T2-kisassa yhtä hyvin, sillä yritys ei saanut itselleen ainuttakaan DVB-T2-verkkotoimilupaa, vaan ne menivät Anvialle ja DNA:lle. Digita ei aio kuitenkaan luovuttaa taistelua näin helpolla, vaan yritys on jättänyt Valtioneuvostolle muutoshakemuksen, jossa halutaan nykyisiin C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuki.
Digita perustelee muutoshakemustaan tekniikan kehittymisellä, joka sallisi useamman kanavan samanaikaisen välittämisen. Yrityksen perusteluissa DVB-T2-yhteensopivien laitteiden määrä kotitalouksissa kasvanee vauhdilla, joten kynnys DVB-T2-lähetyksille nykyisissä kanavanipuissa alenee vastaavasti. Hakemuksen mukaan muutos "edistäisi teknologianeutraaliutta sekä kilpailua digitaalisessa maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa".
Jos muutos hyväksytään, voidaan C-, D- ja E-kanavanipuissa lähettää samanaikaisesti sekä DVB-T- että DVB-T2-lähetyksiä. Hakemuksessa ilmaistun "koska muutokset tehdään pääosin maksu-TV palveluita sisältävissä kanavanipuissa on muutoshallinta ja kuluttajaviestintä helpommin toteutettavissa" -perustelun nojalla maksukanavat voisivat siirtyä ainakin osittain DVB-T2-lähetyksiin nopealla aikataululla. DVB-T2-lähetysten katselu vaatii kuitenkin uusien digisovittimien hankkimista, joten nykyisiä DVB-T-kanavia ei todennäköisesti tiputeta linjoilta aivan hetkessä. Todennäköisesti samaa sisältöä lähetetään rinnakkain sekä DVB-T:n että DVB-T2:n kautta, jolloin DVB-T2-laitteiden omistajat pääsevät nauttimaan paremmasta kuvan- ja äänenlaadusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.