ICC: Piratismi vie 1,2 miljoonaa työpaikkaa vuonna 2015

Kaarlo Räihä
17. maaliskuuta, 2010 20:51

Kansainvälinen kauppakamari (International Chamber of Commerce) on julkaissut tutkimustietoja piratismin aiheuttamista ongelmista, ja tutkimuksen tulokset eivät ole kovin valoisia.
Selvitysten perusteella piratismi vei Euroopan luovilta aloilta vuonna 2008 noin 185 000 työpaikkaa. Jos muutoksia asian tiimoilta ei tapahdu, menetetään vuonna 2015 Euroopassa samasta syystä 1,2 miljoonaa työpaikkaa.
ICC:n BASCAP-hanketta (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy) koordinoivan Jeffrey Hardyn mukaan internet on aiheuttanut paljon ongelmia. Luvattoman lataamisen myötä taloudelliset menetykset ovat sisällöntuottajille valtaisat ja tämän takia korvauksien maksamisen sekä työpaikkojen luonti alalle on hankalaa. Ongelmiin pitäisi saada Hardyn mukaan välitön ratkaisu lainsäätäjien, kuluttajien ja luovien alojen osalta, tai muuten luvassa on suurempia ongelmia.
Vuonna 2008 luvaton lataaminen maksoi luoville aloille Euroopassa 10 miljardia euroa. Tällä hetkellä luovat alat työllistävät Euroopassa 14 miljoonaa ihmistä (6,5 prosenttia koko Euroopan työvoimasta) ja rahaa tuotetaan 680 miljardin euron edestä (6,9 prosenttia koko Euroopan bruttokansantuotteesta).
Näyttelijöitä edustavan FIA:n (International Actors Federation) johtaja Agnete Haaland oli tuloksista erittäin huolissaan, ja hänen mukaansa luvattomasta lataamista pitäisi tehdä varkauteen verrattava rikos. Haaland pelkää luvattoman lataamisen tappavan näyttelijöiden tulevaisuuden, jos suhtautuminen luvattomaan lataamiseen ei pian muutu.
Poliitikko Marielle Gallo on myös huolissaan nykyisestä tilanteesta, ja häntä haittaa erityisesti se, etteivät kaikki suhtaudu vakavasti tähän ongelmaan. Samoilla linjoilla oli äänitealan etuja turvaavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) johtaja John Kennedy, jonka mukaan ongelmat pitää korjata uusilla lainsäädännöllisillä keinoilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.