FT: Googlen vetäytyminen Kiinasta lähes varmaa

Ilkka Ketola
15. maaliskuuta, 2010 22:46

Googlen vetäytyminen Kiinan hakukonemarkkinoilta on nyt 99,9 prosenttisen varmaa, kertoo Financial Timesin (FT) lähteenä toimiva asiantuntija. Asiantuntijalähteen mukaan Googlen ja Kiinan viranomaisten Kiinan sensuuripolitiikkaa koskevat neuvottelut ovat ajautuneet diplomaattiseen umpikujaan.
Lähtölaukaus Googlen vetäytymisuhkaukselle oli tammikuinen nettihyökkäys, joka kohdistui Googlen ohella 30 muuhun Kiinassa toimivaan yritykseen. Hyökkäyksen alkulähteeksi paikannettiin Kiina. Hyökkäyksen jälkeen Google ilmoitti vetäytyvänsä Kiinasta, mikäli yhtiö ei pysty tarjoamaan maassa sensuroimatonta palvelua. Kiina edellyttää hakukonepalveluilta hakutulosten ennakkosensuuria.
Viime perjantaina Kiinan viranomaiset ilmoittivat, että mikäli Google aikoo jatkaa toimintaansa, on sen noudatettava maan lakeja tai kärsittävä seuraukset. Kiinan teollisuus- ja it-ministeri Li Yizhong perjantaisesta lausunnosta kävi ilmi, että mitään erityiskohtelua Googlen on turha odottaa.
"Jos [Google] toimii rikkoen Kiinan lakeja, on se epäystävällistä ja vastuutonta, ja yhtiö joutuu kestämään seuraukset", totesi ministeri perjantaina.
FT arvioi, että vaikka Google tekeekin vetäytymispäätöksen todennäköisesti jo hyvin pian, voi itse vetäytyminen tapahtua hitaammin. Tällä yhtiö haluaa varmistaa, ettei sen paikalliset työntekijät joudu Kiinan viranomaisten kostotoimien uhreiksi.
Googlen Google.cn-nettitunnus on ollut toiminnassa neljä vuotta. Hakukoneen markkinaosuus on 30 prosenttia.
Google korostaa, ettei sen vetäytyminen Kiinan hakukonemarkkinoilta kuitenkaan tarkoittaisi sitä, että yhtiö ajaisi alas koko toimintansa maassa. "Meillä on hyvää liiketoimintaa Kiinassa. Tämä tapaus koskee ainoastaan sensurointisääntöjä", Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt kommentoi FT:lle.
Googlella on jo pitkään ollut Pekingiin sijoitettu tutkimuskeskus. Lisäksi yhtiöllä on maassa myyntiosasto, joka myy kiinankielisiä mainoksia Kiinassa toimiville mainostajille maan rajojen ulkopuolella toimivaan Google.com-palveluun.
Huolimatta jyrkästä suhtautumisesta sensuuriasiaan ei Kiinan viranomaisetkaan varsinaisesti toivo Googlen lähtevän maasta. FT:n asiantuntijalähteet kuitenkin epäilevät Googlen toiminnan Kiinassa vaikeutuvan huomattavasti, mikäli yhtiö joutuu viranomaisten silmätikuksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.