Euroopan parlamentti äänesti ACTA:a vastaan

Kaarlo Räihä
10. maaliskuuta, 2010 18:55

Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustavan USTR:n (United States Trade Representative) työstämä ACTA-sopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) koki tänään pahan takaiskun, kun Euroopan parlamentti äänesti sopimusta vastaan.
Tekijänoikeuslakia tiettävästi tiukentavaa ACTA:a vastusti äänestyksessä 663 europarlamentaarikkoa ja sitä tuki ainoastaan 13 europarlamentaarikkoa, joten ACTA ei ole saanut Euroopassa kovin lämmintä vastaanottoa. ACTA:a vastustavien europarlamentaarikkojen mukaan sopimus sotii EU:n nykyistä lainsäädäntöä vastaan, eikä sitä voida täten hyväksyä. Asiasta on myös luvassa oikeusjuttu Euroopan unionin tuomioistuimeen, jos EU:n nimissä ACTA-neuvotteluita käyneet tahot eivät lopeta toimiaan, koska salaiset neuvottelut rikkovat joidenkin mielestä Lissabonin sopimusta.
Euroopan komission aiemman lausunnon mukaan ACTA:n säännökset eivät kumoaisi EU:n nykyisiä käytäntöjä, mutta varsinkin internet-operaattorit ovat olleet huolissaan väitetyistä ACTA-pykälistä, jotka pakottaisivat heidät vahtimaan asiakkaidensa toimia. Koska ACTA-sopimusnipun todellinen sisältö on kuitenkin edelleen pimennossa, on mahdollisista ongelmakohdista keskustelu kuitenkin hankalaa.
Äänestyksen pitäminen Euroopan parlamentissa salatusta sopimuksesta on harvinaista ja tämänpäiväinen äänestystulos takaa ainakin sen, ettei vastaavia pimeitä neuvotteluita suvaita jatkossa.
USTR:n mukaan asioista ei voisi enää keskustella "vilpittömässä" hengessä, jos tiedot ACTA:sta olisivat julkisia.
Seuraavan kerran ACTA:n sisällöstä keskustellaan ensi kuussa Uudessa-Seelannissa järjestettävässä kokouksessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.