Kiinan hakujätti voitti IFPI:n oikeudessa

Kaarlo Räihä
27. tammikuuta, 2010 12:10

Vuonna 2008 levyteollisuutta edustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) haastoi Kiinan suurimpana hakukoneena tunnetun Baidun oikeuteen, koska hakukoneen hakutulokset johdattivat surffaajat suoraan tekijänoikeudella suojatun musiikin luokse, ja täten hakukone kannusti kuluttajia tekijänoikeusrikoksiin.
IFPI:n alkuperäinen korvausvaatimus oli 5,7 miljoonaa euroa, mutta Baidun onneksi sen ei tarvitse maksaa mitään, sillä oikeusjuttu päättyi IFPI:n tappioon.
Oikeudenkäynnin kannalta pahin epäonnistuminen tuli IFPI:n heikoista todisteista. Tekijänoikeusjärjestö ei nimittäin osannut nimetä ainuttakaan palvelinta, jonka kautta tekijänoikeudella suojattuja musiikkikappaleita olisi voinut ladata luvatta, vaikka kyseisiä palvelimia olisi ollut helppo etsiä Baidun avulla.
Pekingin väliasteen tuomioistuimen mukaan Baidu on syytön, ja tuomioistuimen mukaan pelkkä hakutuloksien tarjoaminen ei ole tekijänoikeusrikos. Koska näitä kappaleita ei ole myöskään Baidun omilla palvelimilla, ei hakujättiä voi syyttää tekijänoikeusrikoksista.
IFPI voi vielä valittaa tuomiosta, mutta sen edellinen valitustoimenpide Baidua vastaan lähes vastaavista syytöksistä vuonna 2006 päättyi tappioon, joten voittamisen mahdollisuus näyttää heikolta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.