Vuosikymmen vaihtuu - AfterDawn 2000-luvulla

Petteri Pyyny
31. joulukuuta, 2009 14:44

Tuntuu aika hurjalta todeta, että tämän vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen alkaa olemaan pikkuhiljaa paketissa. Ja AfterDawn on ollut olemassa kokonaisen kalenterivuosikymmenen - ja rapiat päälle, vietimmehän sivustomme kymmenvuotisjuhlia tänä kesänä. Vetää hiljaiseksi -- ja tekee hieman olon aika ikälopuksi -- sivustoa aloiteltaessa oltiin kuitenkin juuri työelämää aloittelevia, nippanappa parikymppisiä -- ja nyt peili muistuttaa armottomasti tosiasiasta, että kolmenkympin merkkipaalustakin alkaa olemaan jo muutama vuosi aikaa :-)
Mutta paljon on tapahtunut, näin pienen ja itsenäisen verkkojulkaisijan näkökulmasta. Kaikkea en jaksa kerrata, koska aiemmat "uudenvuoden puheeni" koostavat aika hyvin kunkin vuoden tapahtumat sivustomme näkökulmasta. Merkittäviä asioita on kuitenkin sattunut, jos jonkinlaisia. Vuonna 2000, vuosituhannen juuri vaihduttua pyörittelimme sivustoa vielä ns. autotallimetodilla eteenpäin -- arkisin "oikeat työt" ensin, sitten illan päälle työpäivän mittainen kiskaisu AfterDawnia uutispäivityksineen ja koodiprojekteineen. "Firman toimisto" oli käytännössä jokaisen perustajan oma makuuhuone ja kommunikaatio tapahtui ICQ:n välityksellä, kuten se vielä nykyisinkin tapahtuu. Usko omaan juttuun oli vahva, asuin itse tuolloin New Yorkissa ja olin aika aitiopaikalla todistamassa vuosituhannen vaihteen dotcom-buumia ja sitä fiilistä, miten kaikki mitä nettiin tehtiin, tulisi räjähtämään valtavan isoksi jutuksi.
Vuosi 2001 rysäytti nettimailman täysin erinäköiseksi -- mainosrahoitteinen malli stoppasi kuin seinään, konkurssiaalto pyyhkäisi Yhdysvalloissa yli verkkofirmojen (Suomessahan dotcom-buumia yritysmielessä ei sinällään koskaan ollutkaan, vaan meillä dotcom-buumin tilalla oli Nokia-vetoinen teknologiabuumi, jossa siinäkin moni sai näpeilleen) ja usko siihen, että omalla sivustolla pystyisi joskus oikeasti elättämään itsensä, oli aika heikossa hapessa. Tuosta alkoi pari vuotta kestänyt aika vaikea pätkä, jolloin piti purra hammasta ja luottaa tulevaisuuteen, vaikka "harrastus" veikin kaiken vapaa-ajan ja kaiken ylimääräisen rahan.
Vuoden 2002 lopulla kuitenkin kolmen vuoden ankara duuni sisällön ja sivuston kanssa alkoi kantaa jonkinlaista hedelmää -- digitaalisesta videosta oli tullut lyhyessä ajassa "suurten massojen" huvia ja AfterDawnin suosio käytännössä räjähti. Tuohon aikaan palvelimet olivat helisemässä lähes jokaisen kasvupyrähdyksen aikaan ja niihin aikoihin homma alkoi vihdoinkin näyttämään siltä, miltä me sen toivoimmekin näyttävän. Oli aika perustaa firma, jotta homma pysyisi jotenkin hanskassa -- toukokuussa 2003 syntyi AfterDawn Oy.
Tuon jälkeen alkoi aika määrätietoinen työ englanninkielisen AfterDawnin osalta, tarkoituksena löytää se oikea resepti, joka pitäisi sivuston kasvu-uralla -- yhdistelmä uutisia, softia, keskustelualueita ja vähän kaikenlaista muutakin aiheeseen liittyvää. Ja nähtävästi resepti löytyikin, koska englanninkielisen sivuston kasvu jatkui varsin mukavana - ja mainostajatkin palasivat takaisin nettiin vuosituhannen vaihteen haavat nuoltuina.
Vuoden 2005 alusta allekirjoittanut päätti vihdoin lopettaa ns. "oikeat työt" ja siirtyä pyörittämään AfterDawnia kokopäiväisenä duuninaan. Samana vuonna perustimme myös toimiston Ouluun -- ensimmäistä kertaa AfterDawn oli fyysisesti muutakin kuin postilokero-osoite ja seitsemän ihmisen makuuhuoneet. Koko tuon puolen vuosikymmenen ajan suomenkielinen sivusto oli aina ollut hieman lapsipuolen asemassa -- Suomessa verkossa mainostaminen oli (ja osittain on edelleenkin) puoli vuosikymmentä jäljessä Yhdysvaltoja, joten rahkeet piti kohdentaa sinne, missä niistä oli eniten hyötyä. Toisaalta meidän ideamme kaksikielisestä sivustosta jo aivan alusta alkaen toimi -- suomenkieliselle sivustolle voitiin tuoda suht helposti samat elementit käyttöön kuin englanninkieliselle puolellekin, jne.
Vasta vuonna 2006 meillä heräsi isompi kiinnostus suomenkielisen AfterDawnin tilasta, lähinnä sen vuoksi, että sivusto tuntui jatkavan kasvuaan ja vertailtuamme omia lukujamme silloin tällöin erilaisiin suomalaisten sivustojen mittauspalveluihin, totesimme, että "tämähän on Suomessa aika iso sivusto". Keväällä 2006 liityimme ensimmäistä kertaa TNS Metrixin viralliseen suomenkielisten sivustojen kävijämittaukseen ja olimmekin heti muistaakseni 30 suurimman sivuston joukossa palvelullamme.
Vuoden 2007 syyskuussa tapahtunut ns. digisiirtymä, jossa analogiset televisiolähetykset loppuivat ja ne korvattiin DVB-T -lähetyksillä, aiheutti Suomessa ennennäkemättömän kiinnostuksen tekniikkaa kohtaan -- ja tämä digisiirtymäkaaos satoi aika pitkälti AfterDawnin laariin jo vuoden 2006 alkupuolelta lähtien, kun ihmiset tulivat etsimään tietoa ja neuvoja digiboksien valinnassa, virityksessä, jne keskustelualueiltamme ja oppaistamme. Tuon ajan peruja on myös nykyisin tuotevertailuna tunnettu osiomme, joka avattiin alunperin nimenomaan digiboksivertailuna, jonka ideana oli helpottaa oikean digiboksin löytämistä ja valintaa.
Televisioverkon digitalisointi modernisoi samalla suomalaisten olohuoneet muiltakin osin -- myös karvalakkikansaa alkoivat kiinnostamaan taulutelevisiot, Blu-ray -soittimet, satelliittilautaset ja kotiteatterijärjestelmät. Ja tämä kiinnostus on näkynyt jo usean vuoden ajan jatkuvana liikenteen kasvuna niin AfterDawnissa kuin muillakin teknologiasivustoilla.
Vuonna 2007 teimme yrityksemme historian ainoan yrityskaupan ja ostimme suomalaisen Puhelinvertailu.com-sivuston. Ensimmäisen vuoden aikana emme oikein tienneet mitä tehdä sivuston kanssa, joka näkyikin sivuston suosion pienenä hiipumisena. Saimme Puhelinvertailu.com:n integroimisen osaksi AfterDawnin "taustakoneistoa" valmiiksi vasta toukokuussa 2008 ja vasta syksyllä 2008 tehty ulkoasuremontti selkeytti sivuston visiota, jonka tuloksena lukijakunta alkoi kasvaa nopeasti. Aivan vuosikymmenen viimeisinä vuosina, oikeastaan vuoden 2008 lopusta lähtien, erilaiset verkkopalveluiden mobiiliversiot -- etenkin Facebook -- ovat herätelleet myös ei-tekniikasta-kiinnostunutta kansanosaa kännyköiden käyttöön myös nettipäätteinä. Ja tuo on näkynyt aika mukavasti PV:n suosiossa, josta onkin tullut selkeästi yksi iso AfterDawnin osa-alue.
Vuoden 2008 helmikuussa laajensimme sivustomme lähes kymmenen vuotta kestänyttä kahden kielen valikoimaa kolmeen ja avasimme ruotsinkielisen AfterDawnin, joka keskittyy softiin ja tuotevertailupalveluihin. Tuo uuden kieliversion avaaminen oli myös erittäin hyvää harjoitusta monella tavalla, sillä viimeistään se toi esiin monia ongelmia sivustomme taustakoodissa, joka alkoi olla muodostunut kymmenen vuoden aikana varsin mielenkiintoiseksi sillisalaatiksi. Kokemuksesta viisastuneena aloimme suunnittelemaan sivustomme ulkoasun ja koodin modernisoimisprojektia, josta ensimmäinen osa julkaistiin syksyllä 2008 uuden Puhelinvertailun muodossa. Tuo ensimmäinen askel oli jo hyvää harjoitusta tulevaa silmälläpitäen ja kesäkuun alussa 2009 avasimme seuraavan palasen uudistunutta järjestelmäämme, download.fi:n muodossa. Lopulta projekti saatiin päätökseen marraskuun alussa 2009, kun koko suomenkielinen AfterDawn -kokonaisuus siirtyi käyttämään samaa ulkoasua ja uusittua koodipohjaa. Projektista jäi vieläkin jotain hampaankoloon, lähinnä kieliversioiden hallinnan osalta ja olemmekin työskennelleet vuosikymmenen viimeiset viikot -- joululomaa lukuunottamatta, luonnollisesti -- lokalisointiin liittyvien juttujen parissa.
Mutta mielenkiintoinen vuosikymmen, pakko todeta. Aloitimme uuden vuosituhannen kaksikielisellä sivustolla, johon eivät uskoneet oikein muut kuin perustajat. Vuosikymmenen vaihtuessa on hommasta tullut 15 henkeä työllistävä yritys, jonka englanninkielisellä sivustolla käy kuukausittain yli 4,5 miljoonaa yksittäistä kävijää ja jonka suomenkielisillä sivustoilla viihtyy lähes neljännesmiljoona suomalaista viikottain.
Hutejakin on toki tullut. Englanninkielinen pelisivustomme ei koskaan lähtenyt "lentoon", musiikkisivustomme MP3Lizard on jäänyt teknologian murroksen jalkoihin ja monta, monta projektia on vuosien mittaan vähemmän arvokkaasti kipattu hylättyjen projektien roskakoriin.
Mutta kiitosten paikka lienee nyt. Kiitän työntekijöitämme - niin nykyisiä kuin entisiäkin - aivan loistavasta työyhteisöstä, duunipaikasta johon tulee mielellään töihin ja jossa viihtyisi yleensä paljon kauemmin kuin kotona suvaittaisiin :-) Ja tietysti haluan napata hatun pois päästäni ja kiittää teitä kanssaperustajiani, jotka uskoitte tähän hulluun visiooni ja olitte valmiita persaukisina parikymppisinä uhraamaan rahaa ja ennenkaikkea aikaa ja vaivaa aivan käsittämättömiä määriä. Ja aivan erityinen kiitos kuuluu puolisoillemme ja perheilleimme, jotka jaksoivat katsoa vierestä 16 tunnin työpäiviä niin arkena kuin pyhänäkin.
Ja lopuksi kiitos kaikille käyttäjillemme -- teille, jotka käytte sivuilla sillointällöin lukemassa ratkaisuja ongelmiinne, teille jotka jaksatte ratkaista ihmisten ongelmia, teille jotka moderoitte sivujamme vuodesta toiseen pyyteettä ja teille jotka olette kertoneet sivuista tuttavillenne ja sukulaisillenne. Teidän kaikkien ansiosta AfterDawn lopettaa tämän vuosikymmenen Suomen suurimpana teknologiasivustona. Kiitos.
-Petteri Pyyny, tj
AfterDawn.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.