TeliaSonera avasi ensimmäiset kaupalliset 4G-verkot

Matti Robinson
14. joulukuuta, 2009 15:29

Johtava pohjoismainen teleoperaattori TeliaSonera on ilmoittanut avaavansa ensimmäiset kaupalliset 4G-verkot Oslossa ja Tukholmassa tänään. Uuden sukupolven LTE-verkkoihin (Long Term Evolution) pääsee käsiksi erillisellä 4G-modeemilla. Verkot kattavat aluksi Ruotsin ja Norjan pääkaupunkien keskustat, joiden lisäksi suunnitelmissa on laajentaa verkkoa maiden muihin suuriin kaupunkeihin.
LTE-tekniikalla pystytään siirtämään tietoa yli 100 megatavun teoreettisella sekuntinopeudella, mutta käytännössä aivan tällaisiin nopeuksiin ei ainakaan heti päästä. TeliaSoneran mukaan LTE-verkot tarjoavat asiakkaille kuitenkin jopa kymmenen kertaa nopeampia mobiiliyhteyksiä kuin aiemmat 3G-verkot. Tekniikka mahdollistaa siis raskaan verkon käytön huomattavasti aiempia mobiiliyhteyksiä paremmin.
TeliaSonera kertoi samalla aloittavansa myös Helsingin seudulla LTE-verkon testit. Toistaiseksi Suomessa ei nähdä kaupallista LTE-verkkoa, mutta ensi vuoden aikana sellainenkin nähtäneen.
TeliaSonera avaa LTE-verkon hieman edellä aikataulusta, sillä aiemmin yritys on kertonut suunnitelmista avata kaupallinen 4G-verkko vasta vuonna 2010. Kerroimme tänä syksynä myös Nokia Siemens Networksin soittamasta ensimmäisestä LTE-puhelusta kaupallisella laitteella, mutta 4G-puhelimien saapumista kauppoihin saamme varmasti odottaa vielä tovin.
Tukholmaan LTE-verkon toimittaa Ericsson ja Osloon Huawei. LTE-modeemit toimittaa aluksi yksin Samsung.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.