Chromen Mac OS X- ja Linux-versiot betaan laajennusgallerian kera

Kaarlo Räihä
8. joulukuuta, 2009 21:47

Googlen työstämän Chrome-selaimen kehitys on jälleen hypännyt pienen askeleen eteenpäin, kun selaimesta julkaistiin tänään ensimmäiset viralliset beta-versiot Mac OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmille.
Chromen Mac OS X -versio vaatii Leopard-käyttöjärjestelmän (versio 10.5) tai uudemman toimiakseen, ja tuettuina ovat ainoastaan Intelin suorittimella varustetut järjestelmät, joten vanhemmissa Maceissa Chrome ei toimi.
Linuxien osalta saatavilla ovat sekä 32- että 64-bittiset .deb- ja .rpm-paketit. Tämän lisäksi selaimen pitäisi olla ladattavissa suoraan tiettyjen Linux-jakeluiden pakettienhallinnan kautta.
Avoimen lähdekoodin päälle perustuva Chromium-projekti on saanut kehittäjien keskuudessa lämpimän vastaanoton ja Googlen blogissa kiitetäänkin vapaaehtoisia kehittäjiä, jotka ovat auttaneet erityisesti Linux-version kehittämisessä.
Tänään julkaistut selaimien beta-versiot eivät vielä ole ominaisuuksiltaan identtisiä nykyisten Windowsin beta-jakeluiden osalta, ja esim. laajennukset eivät toimi Mac OS X -versiossa. Linuxin puolella laajennukset kuitenkin toimivat ja niitä varten Google avasi vihdoin oman laajennusgallerian, josta ladatut laajennokset toimivat myös Windowsin beta-versioilla.
Laajennuksien joukosta löytyvät mm. Firefoxin käyttäjien keskuudessa suurta suosiota keränneet AdSweep- ja FlashBlock-laajennukset, joista ensimmäisellä saa suodatettua selaimessa näkyviä mainoksia ja jälkimmäisellä voi poistaa häiritseviä Adoben Flash-kilkkeitä.
Alla esittelyvideo Chromen Mac OS X -versiosta

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.