Xunlei on suosituin BitTorrent-ohjelma

Kaarlo Räihä
5. joulukuuta, 2009 22:49

Taistelu suosituimman BitTorrent-ohjelman tittelistä on saanut yllättävän käänteen, kun länsimaissa todella pienelle huomiolle jäänyt Xunlei-ohjelma on napannut viimeisimmissä mittauksissa itselleen halutun kärkipaikan.
Aiemmissa mittauksissa ykköspaikalta on löytynyt suosittu µTorrent, mutta EZTV-sivuston kanssa työskentelevä NovaKing-nimimerkin taakse kätkeytyvä henkilö on kerännyt nyt tietoja OpenBitTorrent-, PublicBitTorrent- ja Denis Stalker -trakkereilta, joiden valossa Kiinassa kehitetty Xunlei on uusi ykkönen.
NovaKingin mittauksissa kyseisiä trakkereita käytti yli 357 miljoonaa torrent-ohjelmaa, joiden joukossa Xunlein osuus oli 29,3 prosenttia. Toisella sijalla on µTorrent 25,8 prosentin osuudella ja kolmantena Vuze 24,1 prosentin osuudella.
Xunlein aiemmin saamat pienet käyttäjämäärät johtuvat toisenlaisista mittaustavoista, joissa ei juuri huomioitu Kiinassa suosittuja torrentteja, vaan mittauksien kohteena olivat lähinnä länsimaissa suositut tiedostot. Täten Kiinan sadat miljoonat internetin käyttäjät eivät päässeet tilastoihin, koska he vaihtavat keskenään pääsääntöisesti Kiinassa tuotettua sisältöä, jonka kiinnostus länsimaissa on vähäistä.
Xunlein suosio ei ole kuitenkaan kaikille täysi yllätys, vaan esim. Google on sijoittanut rahaa Xunlein taustalta löytyvään Shenzhen Thunder Networking Technologies -yritykseen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.