BDA: Elokuvia ei nähdä yli 50 gigatavun Blu-ray-levyillä

Kaarlo Räihä
15. lokakuuta, 2009 10:53

Blu-ray-levyjen tallennuskapasiteetti on ollut viime aikoina kuuma puheenaika, sillä TDK esitteli tämän kuun alussa 320 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettua Blu-ray-levyä, jonka myötä tietyt tahot esittivät toiveita elokuvien ja TV-sarjojen siirtämisestä kyseisille levyille.
Blu-ray-formaatin kehityksestä vastaava Blu-ray Disc Association (BDA) on kuitenkin ilmaissut oman kantansa keskusteluun, jonka perusteella tilavampia Blu-ray-levyjä ei nähdä elokuvien tai TV-sarjojen tallennusmedioina. BDA:n johtoportaassa toimivan Andy Parsonsin mukaan suurin ongelma on uusien levyjen yhteensopivuus nykyisten Blu-ray-soittimien kanssa, joka olisi liian monimutkainen asia saavutettavaksi.
Nykyiset kaupalliset Blu-ray-julkaisut sisältävät maksimissaan kaksi 25 gigatavun kerrosta, mutta esim. TDK:n uutukaisessa kerroksia on kymmenen ja jokaiseen kerrokseen menee dataa 32 gigatavun verran. Täten monet nykyiset Blu-ray-asemat vaatisivat fyysisiä muutoksia, jotta ne voisivat lukea uutuuslevyjä, eikä BDA halua pakottaa kuluttajia uusien soittimien hankintaan.
BDA:lla uskotaan kuitenkin, että suuremmalla tallennuskapasiteetilla varustetut levyt löytävät paikkansa markkinoilta, ja levyjen kohderyhmäksi on asetettu varmuuskopiointia harrastavat tahot. Arvelujen mukaan myös tulevaisuuden pelikonsolit voisivat hyödyntää tällaisia levyjä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.