Ajatuksia: Toivomuslista Spotifyn kehittäjille

Petteri Pyyny
11. lokakuuta, 2009 13:17

Harhaudun erittäin, erittäin harvoin "hehkuttamaan" mitään yhtä yksittäistä tuotetta tai palvelua, mutta ruotsalaissyntyinen Spotify on tässä suhteessa selkeä poikkeus (amerikkalaisen nettitelevisiopalvelu Hulu on toinen virkistävä poikkeus tähän sääntöön). Kenties tärkein syy näiden kahden erinomaisen palvelun ilmaiselle "mainostamiselle" piilee siinä, että olen työkseni ja harrastuksekseni seurannut musiikki- ja elokuvateollisuuden taistelua tuulimyllyjä vastaan jo yli vuosikymmenen ajan. Ja koko tuon ajan olen uskonut, että piratismin pystyy -- tietyissä rajoissa, luonnollisestikin -- lopettamaan, mikäli sisällöntuottajat ovat valmiita luomaan palvelun tai palveluita, jotka ovat helppokäyttöisempiä ja parempia kuin laittomat vaihtoehdot.
Spotify vastaa haasteisiin aika hyvin -- palvelu on ilmainen, sisältää kuuden miljoonan biisin valikoiman, ilmaiskäyttäjille musiikki streamataan -q6 Vorbis -muodossa (joka vastaa, mielipiteestä riippuen 160 - 256kbps MP3:sta), maksullisille käyttäjille tarjotaan -q9 Vorbis -tason streamia, palvelun maksullista versiota voi käyttää jo mm. Linuxilla, iPhonella ja Androidilla -- ja ennenkaikkea virallisen desktop clientin käyttö on naurettavan helppoa.
Joten, tein noin puolen vuoden käyttökokemusten pohjalta oman pienen toivelistani siitä, miten toivoisin Spotifyn kehittyvän jatkossa -- tai mitä sen tulevien kilpailijoiden pitäisi sisällyttää omiin palveluihinsa pärjätäkseen kilpailussa:

  1. Etenkin Euroopassa S60-alustalla toimiva Spotify-sovellus on käytännössä pakko olla olemassa, jotta MP3:sten ylivalta alkaisi hiipua. Musiikkipuhelimet ovat kuitenkin iPodejakin suositumpi tapa kuunnella musiikkia muualla kuin työpöydän ääressä.
  2. Kuten varmasti useat palvelun käyttäjät ovat huomanneet, ei Spotify laajasta (yli kuuden miljoonan kappaleen) valikoimastaan huolimatta sisällä lähellekään kaikkien artistien/levy-yhtiöiden musiikkia. Joka johtaa siihen, että monen käyttäjän kovalevyltä löytyy edelleen MP3:sia, joita ei Spotifysta löydy. Joten olisikin erittäin toivottavaa, että Spotifyn soittolistoihin voisi lisätä myös omia, tietokoneelta löytyviä kappaleita.

    • Jos ja kun tämä toiminnallisuus ohjelmaan lisätään, toiveena olisi luonnollisesti myös, että MP3-kappaleista voisi selailla tietoja kuten Spotifyn omista biiseistä -- eli artistin diskografia, artistin tiedot, jne olisivat automaattisesti saatavilla myös Spotifyn kautta.
    • Myös MP3-kappaleen ilmestyttyä myös Spotifyn viralliseen valikoimaan, pitäisi ohjelman osata "tarjota" kappaleen vaihtamista Spotifyn omaan muotoon, jolloin biisiä voisi kuunnella myös muualla kuin omalla koneella.

  3. Kappaleiden suositteluominaisuus on aika korkealla toivelistallani -- isoinkin soittolista alkaa kyllästyttämään kuitenkin jossain vaiheessa ja uuden musiikin etsimisessä on oma vaivansa.

    • Last.fm ja Pandora tekevät tämän jo erittäin hyvin -- ja Spotifyn saakin kytkettyä kiinni Last.fm -tunnuksiin, mutta miksi käyttäjän pitäisi rekisteröityä kahteen eri palveluun?

  4. Paikallisten soittolistojen tuonti ohjelmaan

    • Loppujen lopuksi .m3u ja .pls -muotoiset soittolistat ovat olleet olemassa vuosikymmenen Spotifyä kauemmin, joten tuki niille olisi varsin suotavaa. Luonnollisesti ohjelma joutuisi kaivelemaan tiedot paikallisista MP3-tiedostoista, että soittolistat voisi kytkeä oikeisiin kappaleisiin -- tai sitten ohjelman pitäisi edellämainitun toiveen mukaisesti tukea MP3:sten toistoa.

  5. Tuki podcasteille ja verkkoradioille

    • Applelta kannattaa opetella asioita, etenkin kun puhutaan iPod/iTunes -ylivallasta. Yksi asioista, joissa Apple osui täydellisesti nappiin oli podcastien tilausmahdollisuus. Nyt podcastien kuuntelu vaatii Spotifyn sulkemista/pauselle pistämistä ja toisen ohjelman käyttöönottoa podcastin kuuntelun ajaksi.

  6. Ohjelmointirajapintojen (API) avaaminen kolmansille osapuolille

    • Jos Internetissä on viimeisen 2 vuoden ajalta jotain opittavaa syntynyt, on se ohjelmointirajapintojen merkityksen kasvu uusia palveluja luotaessa. Facebook ja Twitter eivät olisi todennäköisesti koskaan kasvaneet siihen pisteeseen missä ne ovat nyt ilman valtavaa kolmansien osapuolten panostusta kyseisten palveluiden kehittämiseksi (Twitter etenkin on omasta mielestäni varsin hirveä kokemus verkkosivujen kautta käytettynä, kun taas oikean desktop-ohjelman kautta koko käyttökokemus muuttuu aivan eri tasoiseksi).
    • Tokihan APIn avaaminen olisi pakko rajoittaa vain maksullisiin käyttäjätileihin, koska osa Spotifyn tuloista syntyy juurikin ohjelman mainosnäytöistä.
    • Täydellinen APIn avaaminen voisi luoda aivan uudenlaisia ideoita ja ratkaisuja siitä, miten musiikkia voidaan käyttää netissä, joka osaltaan vahvistaisi Spotifyn asemaa "alustana" eikä vain musiikkipalveluna.
    • Erinäköisten epävirallisten asiakasohjelmien kehitys mahdollistuisi aivan eri tasolla. Esimerkkinä vaikkapa Linuxin epävirallinen Spotify-sovellus Despotify. Ohjelman käyttöhän vaatii maksullisen Spotify-tilin avaamisen. Mutta moniko käyttäjä on valmis maksamaan palvelusta, joka voi sulkeutua hetkenä minä hyvänsä, sen vuoksi että ohjelma, jolla palvelua käytetään, perustuu käytännössä epäviralliseen "hackiin" eikä virallisesti julkaistuihin dokumentteihin ja rajapintoihin.

Siinäpä omia ajatuksiani laillisten musiikkipalveluiden jatkokehitykselle, tulivat ne sitten mukaan Spotifyhyn tai johonkin sen tulevaan kilpailijaan. Mielenkiintoista olisikin kuulla myös käyttäjien ideoita siitä, miten laillinen, streamaukseen pohjautuva musiikkipalvelu voisi heidän mielestään parantua?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.