Piratismikeskustelu jakaa brittipoppareiden rivit

Ilkka Ketola
22. syyskuuta, 2009 16:08

Keskustelu siitä, miten musiikkia laittomasti lataaviin käyttäjiin tulisi suhtautua, jakaa brittipopparit kahtia. Osa musiikoista on sitä mieltä, ettei yksittäisiä piraatteja ainakaan tulisi jahdata oikeusteitse. Joukossa on kuitenkin niitäkin, jotka haluaisivat rangaista musiikin vapaakuluttajia.
Väittelyn taustalla on brittihallituksen valmistelema esitys, jonka mukaan toistuvasti piratismista kiinnijääneitä rangaistaisiin katkaisemalla heidän nettiyhteytensä määräajaksi. Vastaavaa lakia ollaan ajamassa läpi myös Ranskassa.
Brittimuusikot eivät kuitenkaan usko, että yksityiseen henkilöihin kohdistuva piraattijahti on oikea tapa toimia. Artistien etuja ajava järjestö Featured Artists Coalition (FAC), johon kuuluvat mm. Tom Jones, Annie Lennox, Radiohead ja Robbie Williams, toteaa tiedotteessaan vertaisverkkojen olevan tärkeä markkinointikanava etenkin aloitteleville muusikoille, joilla ei vielä ole suurten levy-yhtiöiden tukea takanaan. Kuluttajille musiikin lataaminen on tapa tutustua musiikkiin ennen ostopäätöstä, järjestö uskoo.
FAC vertaa lakiesitystä ja yksittäisten musiikin kuluttajien ahdistelua 80-luvun epäonnistuneeseen kampanjaan, jossa väitettiin kotona nauhoitettujen C-kasettien tappavan musiikin. Nuorimmat tätä uutista lukevat tuskin edes ovat koskaan käyttäneet C-kasetteja, mutta musiikki ei liene kenenkään mielestä ole vielä tähän päivään mennessä kuollut.
Tämän vuoden alussa artistien äänitorveksi perustettu FAC korostaa, ettei se suinkaan hyväksy piratismia. Järjestö ei vain usko, että yksittäisten musiikinkuluttajien jahtaaminen tuottaa toivottua tulosta. Sen sijaan järjestö toivoo viranomaisten keskittyvän musiikkia luvatta jakelevien sivustojen sulkemiseen. Järjestö peräänkuuluttaa myös puolueetonta tutkimusta piratismin vaikutuksista.
Lakiesityksen FAC kokee ongelmalliseksi myös siksi, että lain toimeenpano edellyttää järjestön mukaan hallitukselta laajamittaisena yksityisyyden loukkaamisena, kun jokaista netissä liikkuvaa ykköstä ja nollaa syynätään piratismin kitkemiseksi.
Kaikki brittiartistit eivät kuitenkaan jaa FAC:n kantaa. Poplaulaja Lily Allen on lähestynyt kirjeitse brittimuusikoita kysyen heidän kantaansa asiaan ja kerää artistien vastauksia blogissaan. FAC:n lehdistötiedotetta hän kommentoi toteamalla, ettei se hänen mielestään ole mitään järkeä.
"FAC tuntuu pitävän hallituksen lakiehdotusta hyökkäyksenä vapautta ja oikeutta vastaan, mutta varastaminenhan ei oikeastaan ole ihmisoikeus, vai kuinka?", Allen kyseenalaistaa.
Allen toteaa, ettei halua aiheuttaa artistien rivien hajoamista eriävillä mielipiteillään. Hän ei kuitenkaan näe hallituksen lakiesitystä uhkana, sillä tarkkailuun joutuisi ainoastaan (jo valmiiksi julkisten) P2P-sivustojen liikenne.
Allen toivookin muilta artisteilta ja levyteollisuudelta tukea asialleen sekä keskustelua siitä, millä keinoin levyteollisuus saadaan digitalisoitua ja piratisimi kitkettyä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.