Ranska hyväksyi kolmen hudin lakiehdotuksen

Ilkka Ketola
16. syyskuuta, 2009 13:34

Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone hyväksyi tiistaina uudistetun version ns. kolmen hudin laista, jonka perusteella tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta lataamisesta kiinnijäävien henkilöiden nettiyhteydet voitaisiin katkaista kolmen rikkomuksen jälkeen. Lain toivotaan olevan tehokas väline piratismin kitkemiseen.
Lain alkuperäinen versio kaatui kesäkuussa, kun se todettiin perustuslain vastaiseksi. Alkuperäisen lakiesityksen mukaan piraatteja valvomaan perustettava virasto Hadopi olisi saanut valtuudet nettiyhteyden katkaisemiseen ilman oikeudenkäyntiä. Uudistetussa versiossa kolmas kiinnijääminen ei johda nettiyhteyden automaattiseen katkaisemiseen, vaan asia käsitellään tuomioistuimessa kevennetyllä menettelyllä.
Laki antaa tuomarille valtuudet rangaista kolmesti narahtanutta piraattia enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksella ja 300 000 euron sakoilla sekä internet-yhteyden katkaisemisella vuodeksi. Laki sysää osan vastuusta myös nettiyhteyden omistajalle, joita voi odottaa maksimissaan 3 750 euron sakot ja nettiyhteyden katkaiseminen kuukaudeksi.
Presidentti Nicolas Sarkozyn voimallisesti läpiajama laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa äänin 285-225 keskustaoikeistolaisen valtapuolue UMP:n johdolla. Senaatin heinäkuussa hyväksymän lain pitää vielä läpäistä yksi käsittely ennen kuin laki lopullisesti hyväksytään. Lain viimeistelyn suorittaa seitsemästä senaattorista ja alahuoneen edustajista koottu parlamentaarinen komitea.
Lain vastustajat eivät edelleenkään ole valmiita hyväksymään esitystä, jota he yhä pitävät perustuslain vastaisena. Keskustelua on herättänyt myös se, ettei vielä tiedetä miten varoituksen saaneiden nettikäyttäytymistä kyettäisiin valvomaan. Samoin kritiikkiä on aiheuttanut lain kohdistuminen laittomiin latauksiin, kun suuremmaksi ongelmaksi on jo hiljoitellen muodostumassa YouTuben tapaan toimivat, mutta täyspitkiä elokuvia ja televisiosarjoja tarjoavat streamauspalvelut.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.