802.11n-standardi on vihdoin valmis - lisää nopeutta ja luotettavuutta

Kaarlo Räihä
12. syyskuuta, 2009 11:54

Seitsemän vuotta työn alla ollut 802.11n-standardi on nyt saatu lopulta viimeisteltyä, kun Institute of Electrical and Electronics Engineers -järjestö (IEEE) tiedotti standardoinnin olevan viimein valmis.
Aiempien 802.11-standardien tavoin 802.11n parantaa kuluttajien näkökulmasta eniten WLAN-verkkojen tiedonsiirtonopeuksia ja luotettavuutta. 802.11n-standardissa suurin teoreettinen tiedonsiirtonopeus on 600 Mbit/s ja käytännössä nopeudet ovat noin 100 Mbit/s tuntumassa. Tämä on selvä parannus aiempaan 802.11g-standardiin verrattuna, jossa vastaavat luvut ovat 54 Mbit/s ja 20 Mbit/s.
Vaikka nettisurffailussa lisänopeus ei yleensä näy, on nopeuslisästä hyötyä erityisesti kotiverkoissa, joissa siirretään runsaasti dataa eri laitteiden välillä. Parempien nopeuksien myötä esim. Blu-ray-elokuvia voi jatkossa toistaa suoraan WLAN-verkon ylitse, eikä niitä tarvitse enää kopioida katselulaitteen kiintolevylle katselua varten.
Markkinoilla 802.11n-yhteensopivia laitteita on satoja, koska laitevalmistajat ovat parin viimeisen vuoden aikana myyneet kuluttajille ns. Draft N -yhteensopivia laitteita, joiden toteutukset perustuvat 802.11n silloiseen luonnostelmaan. Koska parin viime vuoden aikana varsinaiset muutokset 802.11n-standardiin ovat olleet vähäisiä, voivat monet kuluttajat päivittää laitteensa 802.11n-yhteensopiviksi firmware-päivityksellä.
WLAN-laitteiden yhteensopivuutta mittaavan Wi-Fi Alliancen mukaan lähes kaikki Draft N -yhteensopivat laitteet voidaan päivittää firmware-päivityksellä vastaamaan lopullisen standardin vaatimuksia, kuten laitevalmistajat ovat lupailleet.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.