DirectConnect-lataajalle laskua 16 000 euron verran

Kaarlo Räihä
2. syyskuuta, 2009 12:47

Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton levitys on jälleen tullut kalliiksi DirectConnect-ohjelman käyttäjälle, kun Tuusulan käräjäoikeus rankaisi 25-vuotiasta miestä yli 2 000 euron sakoilla ja 14 000 euron korvausmaksuilla.
Oikeudenkäynti liittyi vuonna 2007 tehtyyn ratsiaan, jossa Espoon, Turun ja Oulun poliisit tekivät useita kotietsintöjä liittyen DirectConnect-hubeihin, joita käyttäneet henkilöt jakoivat luvatta eteenpäin tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Poliisille asiasta tutkintapyynnön aikoinaan jätti Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK).
Syytteiden mukaan tuomittu oli jakanut DirectConnect-ohjelman avulla 50 gigatavun edestä tekijänoikeudella suojattuja musiikkitiedostoja, joita muut DirectConnect-käyttäjät pystyivät lataamaan miehen tietokoneelta. Asianomistajat vaativat korvauksia yli 8000 musiikkikappaleen luvattomasta jakelusta, joten yksittäistä kappaletta kohden korvattavaa tuli noin 1,75 euroa.
Mies tuomittiin sekä tekijänoikeusrikkomuksesta että tekijänoikeusrikoksesta, koska hän oli jaellut tiedostoja ennen vuotta 2006, jolloin tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakaminen oli vielä rikkomus ja vuoden 2006-2007 välisenä aikana, jolloin uuden tekijänoikeuslain myötä kyseinen toiminta muuttui rikokseksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.