Stephen Fry on ladannut luvatta 24- ja House-sarjojen jaksoja

Kaarlo Räihä
14. heinäkuuta, 2009 2:11

Näyttelijänä ja Twitter-julkkiksena tunnettu Stephen Fry avasi sunnuntaina jälleen sanaisen arkkunsa musiikki- ja elokuvateollisuuden nykytilasta, kun hän puhui Lontoossa järjestetyssä iTunes Festival -tapahtumassa. Musiikki- ja elokuvateollisuuden aloittamien oikeustaistelujen järkevyyden kyseenalaistamisen lisäksi Fry yllätti monet paikalla olijat kertomalla tekemistään luvattomista P2P-latauksista.
Fry sanoi tilaisuudessa ladanneensa BitTorrentin avulla luvatta 24- ja House-sarjojen jaksoja. Fry ei kuitenkaan pidä luvatonta lataamista hyväksyttävänä toimintana ja erityisesti hän pitää suurlataajien toimintaa vääränä, mutta hänen mukaansa luvaton lataaminen ei oikeuta mediateollisuutta suorittamaan omia ajojahtejaan, joissa tavallisista kuluttajia leimataan oikeusjuttujen myötä rikollisiksi. Lisäksi Fry sanoi musiikkiteollisuuden loanneen The Pirate Bay -ylläpitäjien maineen oikeustaistelun avulla.
Fry ei ole mielipiteensä kanssa yksin, sillä myös useita brittiartisteja edustava Featured Artists' Coalition -eturyhmä (FAC) on aiemmin ilmoittanut, ettei tavallisten kuluttajien haastaminen oikeuteen ole paras mahdollinen toimintatapa luvattomien latausten hillitsemiseksi.
Fry sanoi olevansa pettynyt siihen, että lakeja uudistettaessa kuunnellaan käytännössä ainoastaan mediajättien ideoita, jolloin kuluttajien etua ei oteta tarpeeksi hyvin huomioon.
Nykyisten arvioiden mukaan Britanniassa on noin 7 miljoonaa kuluttajaa, jotka lataavat luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Nykyisen lainsäädännön mukaan tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton levittäminen voi tuoda maksimissaan 10 vuoden vankeusrangaistuksen ja rajoittamattoman suuren sakkorangaistuksen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.