Google Chrome on nyt käyttöjärjestelmä

Matti Robinson
8. heinäkuuta, 2009 12:21

Yhdeksän kuukautta Chrome-selaimen julkaisun jälkeen Google yllättää hurjalla julkistuksella. Google Chrome Operating System on tuleva käyttöjärjestelmä, joka tulee yhtiön mukaan palvelemaan erityisesti netissä viihtyviä käyttäjiä. Ensisijaisesti miniläppäreille suunnattu Chrome OS -käyttäjärjestelmää on tähän asti kehitetty sisäisesti, mutta vielä tänä vuonna kehitys muuttuu avoimeksi.
Google kertoo blogikirjoituksessa, että kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseen open source -yhteisön tuki on erittäin tärkeää. Tarkoituksena on luoda käyttöjärjestelmä, joka rakennetaan nettikäyttöön ilman kompromisseja. Googlen mukaan käyttäjät haluavat entistä nopeampaa ja mutkattomampaa toimintaa, josta syystä Chrome OS:n on tarkoitus olla kevytrakenteinen, nopea ja turvallinen -- ilman loputtomia päivityksiä ja asetuksia.
Ohjelmien kehittäjiä Google kannustaa helpolla lähestymisellä. Ohjelmistoalustaksi yritys mainitsee yksinkertaisesti webin. Käyttöjärjestelmässä toimivat kaikki web-sovellukset, jolloin kehittäjä kattaa samalla sovelluksella sekä Chrome OS:n että Windowsin, Macin ja Linuxin käyttäjät. Google Chrome OS tukee x86- ja ARM-prosessoreita ja pyörii Linux kernelin päällä.
Ensimmäiset miniläppärit, jossa tulee esiasennettuna Google Chrome OS tullaan julkaisemaan todennäköisesti ensi vuoden puolivälin jälkeen. Miniläppäreiden lisäksi käyttöjärjestelmä soveltuu yrityksen mukaan myös muille kannettaville ja pöytätietokoneille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.