Blu-ray täytti 3 vuotta - uusia BD-Live-ominaisuuksia tulossa

Kaarlo Räihä
21. kesäkuuta, 2009 23:29

Blu-ray-formaatti juhli eilen synttäreitä, jos vuosipäiväksi asetetaan ensimmäisten Blu-ray-elokuvien tulo markkinoille, sillä kolme vuotta sitten Yhdysvaltojen markkinoille tuotiin myyntiin ensimmäiset Blu-ray-elokuvat, jotka olivat Terminator (Tuhoaja), Underworld Evolution ja Hitch (Lemmentohtori).
Kolmen vuoden aikana Blu-ray-soittimien ominaisuusvalikoima on kasvanut vauhdilla, ja erityisesti BD-Live-ominaisuuksille on asetettu elokuvastudioiden puolesta suuria odotuksia.
Vuosipäivän kunniaksi Sony julkaisi tietoja sen omista uusista BD-Live-ominaisuuksista, jotka tunnetaan MovieIQ- ja CineChat-nimillä.
MovieIQ tuo BD-Liven ja internet-yhteyden avulla kuluttajien ulottuville tietopankin, jonka avulla he voivat selvittää elokuvan katselun yhteydessä tietoja kyseisessä elokuvassa esiintyvistä näyttelijöistä, elokuvan eri kohtauksista ja elokuvassa soivista musiikkikappaleista. Tiedot näytetään elokuvan päälle ilmaantuvassa info-ikkunassa, joten katselua ei tarvitse pysäyttää tai lopettaa tietojen hakemista varten.
Internet-yhteyden myötä tietoja voidaan pitää jatkuvasti ajan tasalla, joten esim. näyttelijöiden filmografiat voidaan päivittää, kun heidän uusin elokuvansa saapuu elokuvateattereihin.
Ominaisuuden toteutuksesta vastaa Gracenote, jonka Sony hankki siipiensä suojaan viime vuonna. Gracenote on tullut aiemmin tunnetuksi lähinnä kattavasta musiikkitietokannastaan, joten tieto yrityksen toiminnan rönsyämisestä kohti elokuvatietoja on tullut monelle suurena yllätyksenä.
MovieIQ otetaan Sonyn osalta käyttöön syyskuussa, jolloin kaikkiin Sonyn uusiin elokuviin lisätään kyseinen ominaisuus. Ensimmäiset MovieIQ:n sisältävät Blu-ray-elokuvat ovat Angels & Demons (Enkelit ja demonit), Easy Rider (Matkalla), Punch Drunk Love (Rakkauden värit), The Quick and the Dead (Nopeat ja kuolleet), Silverado ja Sex, Lies, and Videotape (Seksiä, valheita ja videonauhaa).
CineChat on nimensä mukaisesti Blu-ray-elokuviin BD-Liven ja internet-yhteyden avulla lisättävä keskusteluohjelma, jonka avulla CineChat-yhteensopivia elokuvia katselevat ihmiset voivat keskustella keskenään tekstipohjaisesti elokuvan katselun lomassa. Samaa elokuvaa katsovat henkilöt voivat keskustelun lisäksi synkronoida katselun, jolloin keskustelijoiden katselu etenee samanaikaisesti.
CineChat-ominaisuudelle varustettuja elokuvia on jo myynnissä Yhdysvalloissa, ja niiden joukkoon kuuluvat mm. Ghostbusters (Haamujengi) ja The International.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.