Virgin Media tarjoaa DRM-vapaata musiikkia ja kiusaa luvattomia lataajia

Kaarlo Räihä
15. kesäkuuta, 2009 19:58

Britanniassa toimiva internet-operaattori Virgin Media kertoi tänään uudesta yhteistyöstä, jonka avulla sen laajakaista-asiakkaat pääsevät käsiksi Universal Musicin sateenvarjon alle kuuluviin musiikkikappaleisiin.
Virgin Median asiakkaille palvelu ei ole ilmainen, vaan sen kuukausihinta asettuneet 10-15 punnan eli noin 12-18 euron välimaastoon. Kuukausimaksua vastaan kuluttajat saavat ladata rajoittamattomasti DRM-vapaata musiikkia (MP3-tiedostoja) Universal Musicin tarjonnasta, ja DRM-vapauden myötä kappaleiden kuunteluoikeudet eivät häviä, vaikka kuluttaja lopettaisikin kuukausimaksujen maksamisen.
Virgin Median ilmoituksen mukaan uusi palvelu tulee sen asiakkaiden ulottuville vielä ennen joulua ja yritys neuvottelee parhaillaan muidenkin musiikkijättien kanssa, jotta kappalevalikoimia saataisiin kasvatettua ennen palvelun avaamista.
Uuden musiikkipalvelun lisäksi Virgin Media houkuttelee asiakkaitaan laillisten latausten pariin ottamalla käyttöön muutamia uusia rangaistuksia, joiden on tarkoitus hillitä luvattomien lataajien toimia. Ensimmäinen uusi rangaistuskeino on internet-yhteyden hetkellinen katkaisu, joka saattaa kestää muutamasta minuutista jopa muutamaan tuntiin. Toinen rangaistuskeino on tiedonsiirtonopeuden hidastaminen.
Virgin Media ei itse vahdi asiakkaidensa toimia, joten ilmoitukset mahdollisista tekijänoikeusloukkauksista se saa ulkopuolisilta tahoilta. Asiakkaita ei rangaista yhden kantelun takia, vaan valituksia on tultava useampi ennen kuin Virgin Media rankaisee asiakasta. Tähän saakka Virgin Media on ainoastaan uudelleenohjannut valituksia oikeaan osoitteeseen, joten operaattorin suunnanmuutos on merkittävä.
Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) oli yhteistyöstä erittäin mielissään, ja järjestö julkaisi asian tiimoilta oman tiedotteen, jossa sen toimitusjohtaja John Kennedy kehuu yhteistyötä. Kennedyn mukaan tällaiset yhteistyöt muokkaavat musiikkiteollisuuden tulevaisuutta ja samalla ne osoittavat, että internet-operaattorit ovat valmiita suojelemaan tekijänoikeuksia heidän tietoverkoissaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.