Tutkimus: DRM ajaa ihmiset lataamaan raamattuja luvattomasti

Kaarlo Räihä
29. toukokuuta, 2009 12:48

DRM-suojausten käyttö erilaisten digitaalisten medioiden suojaamisessa on saanut viimeisien vuosien aikana runsaasti negatiivista palautetta, ja nyt Cambridgessä työskentelevä lakiprofessori Patricia Akester on julkaissut oman DRM-tutkimuksensa tulokset, joiden valossa DRM ei saa kiitosta kuluttajilta.
Akester haastatteli tutkimustaan varten mm. luennoitsijoita, tavallisia kuluttajia, DRM-suojauksia kehittäviä yrityksiä ja valtion virkamiehiä, joilta hän kysyi kuinka DRM-suojaukset ja niiden kiertämisen laittomuus vaikuttavat heidän elämäänsä.
Useiden muiden maiden tavoin myös Britanniassa DRM-suojauksien kiertäminen on kielletty laissa, jonka takia kuluttajat eivät voi ottaa varmuuskopioita esim. DVD-elokuvista rikkomatta kyseistä lakia. DVD-elokuvien kopioimisen lisäksi ongelmia aiheuttavat lisäksi esim. e-kirjat, joiden käyttämät DRM-suojaukset saattavat estää kyseisen kirjan tekstin lukemisen ääneen.
Kyseiseen ongelmaan törmäävät usein sokeudesta tai muista näköongelmista kärsivät henkilöt, koska eivät voi lukea e-kirjojen tekstiä itse, vaan heidän täytyy turvautua erilaisiin lukulaitteisiin. Turhautumisen lisäksi nämä DRM-suojaukset voivat johtaa kuluttajat myös luvattomien latausten paheelliselle polulle, kuten Akester tutkimus osoittaa. Akesterin haastattelema Lynn Holdsworth sanoi nimittäin ladanneensa itselleen luvattoman kopion e-raamatusta, koska hänen Amazonista hankkimansa e-raamattu ei sallinut tekstin lukemista ääneen.
Kun Holdsworth huomasi Amazonista hankitun e-raamatun rajoituksen, yritti hän aluksi peruuttaa ostoksensa, mutta Amazonin säännöt eivät salli e-kirjojen palautusta. Seuraavaksi Holdsworth otti yhteyttä kirjan kustantajaan, mutta tämäkään ei halunnut hyvittää ostosta. Täten Holdsworthin piti ladata luvaton kopio e-raamatusta, jossa ei ole DRM-rajoituksia, jotta hänen e-kirjanlukijansa voisi lukea kyseisen teoksen ääneen.
Sokeiden lisäksi myös elokuva-alaa luennoivat opettajat ja professorit ovat ongelmissa DRM-suojauksien takia, koska he eivät voi tehdä opetuksessa tarvittavia videonäytteitä DVD-elokuvista niissä käytettävän CSS-kopiointisuojauksen takia. Kyseisillä luennoilla on tämän takia nähty mm. VHS-kopioista koostettuja videonäytteitä. CSS haittaa lisäksi Britanniassa toimivien kirjastojen elämää, koska kirjastot eivät voi tehdä varmuuskopioita hankituista DVD-elokuvista.
DRM-suojauksia kehittävät tahot ja oikeudenomistajat eivät kuitenkaan ole kiinnostuneet kyseisten kohderyhmien kokemista ongelmista, elleivät lainsäätäjät muuta nykyisiä lakeja. Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) palkkalistoilla työskentelevä Shira Perlmutter kertoi Akesterille, ettei markkinoille ole tulossa DRM-ratkaisuja, jotka ottaisivat huomioon tiettyjen kohderyhmien erikoistarpeet.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.