Tallennusvelvollisuuden välttäminen vei Ruotsin oikeuteen

Kaarlo Räihä
28. toukokuuta, 2009 13:46

Monissa EU-maissa on otettu viime vuosien aikana käyttöön EU-parlamentin vuonna 2005 hyväksymään tallennusvelvollisuuteen liittyvään direktiivin perustuvat lait, jotka pakottavat mm. teleoperaattorit säilömään tietoja asiakkaidensa tekemistä toimista. Ruotsi ei ole kuitenkaan vielä uudistanut lainsäädäntöään asian tiimoilta, jonka johdosta Ruotsissa huhtikuun alussa voimaan tullut IPRED-laki on osittain hampaaton, koska operaattorit voivat poistaa asiakkaidensa tiedot halutessaan tai vaihtoehtoisesti jättää niiden keräämisen kokonaan väliin.
Euroopan komissio ei kuitenkaan aio enää suvaita Ruotsin viivyttelyä, vaan komissio on haastanut Ruotsin oikeuteen, koska Ruotsi ei ole vielä säätänyt direktiivin mukaisia lakeja. Tapausta on tarkoitus käsitellä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa, jonne komissio jätti haasteen viime kuun 14. päivä.
Ruotsi haluaisi Svenska Dagbladet -lehden mukaan asialle puolen vuoden lisäajan, koska asiaan liittyvien lakimuutosten käsittely on tarkoitus aloittaa hallituksen toimesta parin kuukauden sisällä ja jos kaikki sujuisi ongelmitta, olisivat lakiuudistukset valmiina ennen vuodenvaihdetta.
Oikeusministeri Beatrice Askin mukaan lakimuutokset ovat venyneet oikeusministeriön kiireiden takia. Oikeusministeriön kiireiden lisäksi lakimuutosta hidastavat erinäiset konsultointikierrokset, jotka ovat pakollisia lain asettamien rajoitteiden takia. Ask sanoi myös, ettei asiaan liittyvä muutosprojekti ole hänen mieleensä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.