Sony Picturesin johtaja haluaa nyt suojakaiteet internetiin

Kaarlo Räihä
27. toukokuuta, 2009 0:48

Puolitoista viikkoa sitten internetin turmiolliseksi todennut Sony Picturesin toimintaa johtava Michael Lynton on jälleen avannut sanaisen arkkunsa internetin ongelmista ja tällä kertaa Lyntonin mietteitä voi lukea hänen The Huffington Postille kirjoittamasta mielipidekirjoituksesta.
Lynton on mielissään siitä, että hänen aiemmat sanomisensa herättivät runsaasti keskustelua, koska saadun huomion johdosta hän voi nyt käsitellä internetin ongelmia laajemmin.
Lyntonin mukaan internet on vahingoittanut vakavasti musiikki-, kirja-, elokuva- ja sanomalehtialaa. Lynton sanoo osan vahingoista aiheutuneen muuttuneiden liiketoimintamallien takia, mutta Lyntonin mukaan suurempi vahinko on aiheutunut sisällön luvattomasta jakelusta. Lynton sanoo internetin koonneen yhteen ne henkilöt, jotka eivät välitä tekijänoikeuksista ja kehittyneen teknologian avulla he voivat varastaa ja myydä sisältöä tai jaella sitä eteenpäin luvattomasti ilman pelkoa kiinnijäämisestä.
Kirjoituksessa esitetään ratkaisuksi eräänlaisten suojakaiteiden ja rajoitusten asettamista internet-yhteyksille. Lyntonin mukaan kyse ei ole sensuroinnista, vaan keinoista joiden avulla internetin hyvät puolet voidaan tuoda paremmin esiin ja huonot puolet piilottaa.
Lyntonin mukaan Etelä-Korea on erinomainen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos internetille ei aseteta rajoitteita. Nopeiden laajakaistayhteyksien täyttämässä Etelä-Koreassa elokuvien ja muun sisällön luvaton lataaminen on todella yleistä, jonka johdosta monet elokuvastudiot ovat joko lopettaneet toimintansa siellä kokonaan tai ainakin vähentäneet panostustaan selvästi kyseiselle markkina-alueella.
Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu ja Lynton uskoo sen löytyvän 1950-luvulta, jolloin Yhdysvaltoihin rakennettiin kattava moottoritiejärjestelmä, joka sai Yhdysvaltojen talouden selvään nousuun. Lyntonin mukaan teillä pitää kuitenkin olla suoja-aitoja, sääntöjä ja rajoituksia, joita tulee myös valvoa virkavallan toimesta. Tätä samaa logiikkaa pitäisi Lyntonin mielestä soveltaa internetiin, jotta internetistä saadaan moottoriteiden tapainen taloudellinen veturi.
Lynton pelkää tulevaisuuden olevan hyvin onneton, sillä luovien alojen ihmiset eivät halua tehdä mitään uutta sisältöä, koska kaikki ihmiset lataavat uuden sisällön kuitenkin itselleen ilmaiseksi, jolloin sisällön tekijä ei saa itselleen korvauksia tehdystä työstä. Luovilla aloilla työskentelevien ihmisten lisäksi luvaton lataaminen vie työpaikkoja Lyntonin mukaan mm. elokuvatähtiä kuskaavilta autonkuljettajilta ja lavasteita rakentavilla puusepiltä, koska uutta elokuvaa ei latausuhkan takia tehdä laisinkaan.
Lynton pitää tärkeänä sitä, että vapaudelle asetetaan jotain rajoitteita tai muuten edessä on pelkkä kaaos, jonka takia saatavilla olevan kulttuurin määrä vähenee ja taso laskee.
Kirjoituksessaan Lynton myös myöntää olleensa aiemmin hieman liian kovasanainen, sillä internet ei ole hänen mielestään täysin paha paikka. Lyntonin mukaan internet on luovien alojen kohdalla mm. tuonut esiin uusia viihdetaivaan tähtiä ja lisäksi se toimii yhtenä uutena jakelukanavana, jota myös Sony Pictures hyödyntää Lyntonin mielipiteistä huolimatta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.