Samsung hankki lisenssin 1600 gigatavun optiseen levyyn

Kaarlo Räihä
21. toukokuuta, 2009 15:24

Taistelu tulevaisuuden optisista tallennusmedioista on viimeisen kuukauden aikana käynyt kuumana, sillä viime kuun lopulla General Electric (GE) kertoi tietoja yrityksen kehittelemästä holografisesta levystä, jonka tallennuskapasiteetiksi luvattiin 500 gigatavua ja nyt Melbournessa toimiva Swinburnen yliopisto kertoi kehittäneensä tekniikan, joka mahdollistaa 1 600 gigatavun tallentamisen optisille levyille.
Swinburnen tutkijat puhuvat läpimurrostaan viiden ulottuvuuden optisena materiaalina, koska levyn yhteen kohtaan voidaan tallentaa tietoa päällekkäin käyttämällä kirjoitukseen valon eri aallonpituuksia ja polarisaatioita. Min Gun johtama tutkimusryhmä oivalsi materiaalin kehityksessä kullasta valmistettujen nanohiukkasten hyödyn, jonka myötä materiaalin tallennusominaisuudet ovat erinomaiset. Datan kirjoittaminen levylle tapahtuu laservalon avulla, joka muokkaa levyltä löytyviä alle 100 nanometrin kokoisia hiukkasia sopivaan muotoisiksi kokonaisuuksiksi.
Tällä hetkellä tutkijat voivat tallentaa tietoa levylle noin gigabitin sekuntinopeudella (125 megatavua/sekunti), joten 1 600 gigatavun levyn täyttämiseen kuluisi aikaa yli kolme ja puoli tuntia. Tutkijat ovat kuitenkin luvanneet parantaa kirjoitusnopeuksia. Myös tallennuskapasiteetin laajentamista tutkitaan lisää, ja tutkijoiden esittämien arvailujen mukaan yhdelle CD/DVD-levyn kokoiselle optiselle levylle voitaisiin tulevaisuudessa tallentaa jopa 10 000 gigatavun edestä dataa.
Tekniikan mahdollisesta hyödyntämisestä massamarkkinatuotteissa ei ole vielä tietoa, mutta ainakin kuluttajaelektroniikastaan tunnettu Samsung on jo hankkinut lisenssin uuteen tallennusmediaan ja lisäksi Kiinassa toimiva Shenzhen Sunland Technology -yritys on ilmaissut kiinnostuksensa Swinburnen tutkimuksiin. Uutta tallennusmediaa hyödynnetään todennäköisesti ensimmäisenä lääketieteen tai finanssialan tallennusratkaisuissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.