MPAA:n opetusvideo neuvoo DVD-elokuvien kopioimista

Kaarlo Räihä
8. toukokuuta, 2009 21:43

Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lainsäädännön (Digital Millennium Copyright Act) takia monien kaupallisten elokuvien kopiointi ei ole laillista, koska kuluttajat eivät saa kiertää kopioinnin yhteydessä DVD-Video-levyillä mahdollisesti käytettävää CSS-kopiointisuojausta.
Elokuvastudioiden harmiksi Yhdysvalloissa asuvat kuluttajat eivät tunnu piittaavaan DMCA-laista, vaan he kopioivat kaupallisia DVD-elokuvia vaikka tämä tarkoittaa lain rikkomista. Elokuvateollisuuden etuja suojeleva MPAA (Motion Picture Association of America) ei luonnollisesti ole kovin mielissään kuluttajien toimista, mutta monien yllätykseksi MPAA opastaa myös itse, kuinka DVD-elokuvia voidaan kopioida.
MPAA:n levittämä opetusvideo DVD-elokuvien kopioimisesta on tarkoitettu opettajille ja luennoitsijoille, jotka voivat videon ohjeiden avulla tehdä DVD-elokuvan pätkästä tai pätkistä oman videon, jota he voivat näyttää opetustarkoituksissa oppilaille. MPAA:n videon ohjeet ovat kuitenkin monien mielestä vähintäänkin koomisia, sillä MPAA:n ohjeiden mukaan DVD-elokuvien kopiointi suoritetaan kuvaamalla toistettavaa videota videokameralla. Tällöin tuloksena on ns. analoginen kopio, jossa mm. kuvan- ja äänenlaatu kärsivät selvästi, jonka lisäksi kopion tekeminen onnistuu ainoastaan videon normaalilla toistonopeudella.
Laadullisten ongelmien lisäksi kopion tekeminen vaatii luonnollisesti videokameran ja sopivan kuvaustilan, joten kyseessä ei ole paras tai helpoin tapa tehdä kopiota olemassa olevasta DVD-elokuvasta.
MPAA tukee nykyisellään kantaa, jonka mukaan kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta kiertää CSS-kopiointisuojausta. DMCA-lakiin tehdyt muutokset sallivat kuitenkin nykyisellään opettajien kiertää CSS-suojaukset, jos kopioitavia videoita käytetään ainoastaan opetustarkoituksissa. MPAA ei kuitenkaan anna opettajille neuvoja tämän operaation suorittamiseksi, vaan MPAA:n mielestä tässäkin tapauksessa opettajien tulisi tehdä kopio videokameran avulla.
DMCA-lakiin mahdollisesti tulevia muutoksia mietitään parhaillaan ja CSS-kopiointisuojauksen lisäksi tapetilla ovat mm. matkapuhelinten jailbreak-oikeudet.
Alla DMCA-lain muutosehdotuksia käsittelevässä tilaisuudessa kuvattu video, jonka alussa näkyy osa MPAA:n opetusvideosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.