GSS: Joka toinen brittinuori ladannut musiikkia luvatta P2P-verkoista

Kaarlo Räihä
6. maaliskuuta, 2009 15:05

Tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton lataaminen ja levittäminen on helpottunut huomattavasti P2P-ohjelmien yleistyessä, jonka myötä yhä useammat ihmiset ovat syyllistyneet erilaisiin tekijänoikeusrikkomuksiin ja -rikoksiin.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan Suomessa 15–16-vuotiaista nuorista 69 prosenttia oli kokeillut luvatonta verkkolataamista.
Nyt vastaavia lukuja on selvitelty myös Britanniassa, jossa Global Secure Systemsin (GSS) tekemän kyselyn mukaan joka toinen brittinuori on ladannut tekijänoikeudella suojattua musiikkia luvatta P2P-verkoista.
Lähes kaikki kyselyyn vastanneet nuoret olivat kuitenkin tietoisia, että luvaton verkkolataaminen ei ole laillista ja nuoret osasivat myös erottaa lailliset musiikkilataamot P2P-ohjelmista.
P2P-verkkoja käyttävistä brittinuorista suurin osa oli asentanut käytetyn P2P-ohjelman itse tietokoneelle, joten ainakin tältä osien nuorten tietotekniset taidot ovat hyvät. 20 prosenttia vastaajista kuitenkin myönsi saaneensa koneelle viruksen tai haittaohjelman P2P-verkoista ladatusta tiedostosta, joten tältä osin tietokoneiden tietoturvassa ja nuorten tietotaidoissa olisi parantamisen varaa.
GSS haastatteli tutkimusta varten 800 brittinuorta, joiden ikähaarukka oli 11–16-vuoden välillä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.