Ruotsissa tiedostonjakajien tiedot ovat pian tekijänoikeusjärjestöjen ulottuvilla

Kaarlo Räihä
26. helmikuuta, 2009 13:14

Tekijänoikeusjärjestöjen asema parani Ruotsissa eilen taas hieman, kun Ruotsin valtiopäivillä hyväksyttiin keskustelua herättänyt laki, joka antaa tekijänoikeusjärjestöille ja oikeudenhaltijoille mahdollisuuden selvittää luvattomien tiedostonjakelijoiden henkilötiedot huhtikuun alusta alkaen.
Vastaava toiminta on ollut Suomessa mahdollista jo vuoden 2006 alusta asti. Molemmissa maissa lakiuudistuksen taustalla oli EU:ssa hyväksytty IPRED-direktiivi, jonka myötä EU-maiden on annettavat tekijänoikeutta puolustaville tahoille paremmat mahdollisuudet oikeuksien suojeluun.
Ruotsissa ehdotusta vastustivat mm. Ruotsin vasemmistopuolue ja Ruotsin vihreät. Vihreiden Lage Rahmin mukaan luvattoman tiedostonjakelun estäminen kokonaan vaatisi poliisivaltion, jossa kaikki internet-liikenne tarkistettaisiin. Täten hän ei näe uudistuksessa juurikaan järkeä. Rahmin pitää tekijänoikeuksia hyvänä asiana, mutta hänen mielestään yksityisten ihmisten tekemiä latauksia ei pitäisi kriminalisoida.
Rahm pelkää myös mahdollisia kiristysyrityksiä, joita saattaa syntyä, kun syyttömät ihmiset eivät halua käsitellä tapaustaan oikeudessa, vaan he mieluummin maksavat oikeudenhaltijoiden vaatimat korvaukset.
Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask sanoi lain olevan tarkoitettu luvattomien tiedostonjakelijoiden jahtaamiseen, eikä lakia ole tarkoitettu tavallisten lataajien jahtaamiseen. Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit eivät myöskään saa automaattisesti tietoja, vaan oikeus päättää sen mitä tietoja jakelijoita internet-operaattoreiden pitää luovuttaa.
Internet-operaattorilta tietojen kysyminen tapahtuu IP-osoitteiden perusteella, joten mahdolliset väärät syytökset ovat mahdollisia esim. luvattoman WLAN-käytön takia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.