The Pirate Bay -jutun neljäs päivä ei tuonut suuria yllätyksiä

Kaarlo Räihä
20. helmikuuta, 2009 1:44

The Pirate Bay -oikeusjutun neljäs päivä ei tuonut suuria yllätyksiä, ja molemmat osapuolet keskittyivät lähinnä erilaisten todistusaineistojen esittelyyn ja asioiden selventämiseen.
Suomalaisten iloksi syyttäjä Håkan Roswall mainitsi oikeudessa Suomessa käydyn Finreactor-oikeustaistelun, jota Roswall tulee todennäköisesti vertaamaan myöhemmin TPB:n tapaukseen.
Carl Lundströmin asianajaja puolestaan esitteli todisteina ylläpitäjien välisiä sähköpostikeskusteluita vuodelta 2005, joissa he pohtivat palvelinten siirtämistä pois Ruotsista, jos lainsäädäntö Ruotsissa muuttuu. Asianajajan mukaan tämä osoittaa sen, että ylläpitäjät halusivat aina toimia Ruotsin lain mukaan.
Fredrik Neijin osalta oikeus sai kuulla, ettei Neij ole koskaan ollut Piratbyranin jäsen, eikä hän ole millään tavalla kiinnostunut tiedostojenvaihtoon liittyvistä ideologisista asioista, vaan hän liittyi mukaan TPB:n toimintaan sen tarjoamien teknisten haasteiden takia. Neij oli myös selvittänyt lakimiesten avulla toimiensa laillisuutta, koska hän ei halunnut rikkoa lakeja.
Neij täydensi myös keskiviikkoista todistusta sivustolla näkyneistä latausmääristä. Määrät olivat ohjelmointivirheen lisäksi vääristyneet esim. P2P-liikennettä sotkevien yritysten toimesta, joten luvut eivät pidä Neijin mukaan paikkaansa.
Neijiltä udeltiin lisäksi liikemies Daniel Odedin suhdetta TPB:n tekniseen toimintaan. Neijin mukaan Oded ei ole kovin hyvä tietokoneiden kanssa, joten Oded ei hoitanut palvelun teknistä puolta.
Oded oli kuitenkin laatinut TPB:lle erilaisia sopimuksia, joihin kuuluivat nähtävästi aiemmin huhutut sopimukset mainostulojen siirrosta ulkomaille.
Neij kertoi myös tienneensä TPB:n antamista solvaavista vastauksista, joita tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit olivat saaneet vastauksiksi poistopyyntöihin. Neij ei kuitenkaan ole kirjoittanut itse näitä vastauksia.
Neij sanoi myös käyttäneensä TPB:n trakkeria tiedostojen jakamiseen, mutta hänen jakamansa tiedostot eivät olleet tekijänoikeudella suojattuja.
Puolustus painotti päivän aikana, ettei torrent-tiedostoja juuri voida sensuroida pois, koska päivittäin TPB:lle tulee tuhansia torrent-tiedostoja, joiden läpikäyminen ei ole yksinkertaisesti mahdollista. Tämän lisäksi Neij kertoi kuinka torrent-tiedostoja voi ladata TPB:n lisäksi muualtakin tai niitä voi siirtää muille henkilöille esim. sähköpostin välityksellä.
Hollywoodin elokuvastudioita edustava Monique Wadsted kyseli Neijiltä, onko hän osallistunut OscarTorrents- ja EurovisionTorrents-sivustojen toimintaan. Neij sanoi, ettei hän ole ollut henkilökohtaisesti mukana kyseisten sivustojen toiminnassa.
Gottfrid Svartholmilta udeltiin puolestaan, miten TPB suhtautuu lapsipornon jakelun mahdollistaviin torrent-tiedostoihin. Svartholmin mukaan esiin tulevat tapaukset ilmoitetaan poliisille, jonka jälkeen kyseiset torrent-tiedostot yleensä poistetaan sivustolta. Kaikkia tällaisia tiedostoja ei ole kuitenkaan poistettu, mutta Svartholmin mukaan ne kyllä poistetaan, jos poliisilta tulee pyyntö.
Svartholm sanoi TPB:n teknisten asioiden olevan hänen ja Neijin vastuulla, kun taas Peter Sunde on toiminut lähinnä TPB:n tiedottajana ja edustajana, koska Sunde pärjää heistä parhaiten median käsittelyssä ja kommunikoinnissa.
Päivän lopuksi Roswall ilmoitti halunsa esitellä perjantaina uutta todistusaineistoa. Roswallin on tarkoitus esitellä perjantaina oikeudelle neljä torrent-tiedostoa, jotka ovat olleet ladattavissa TPB:n kautta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.