EFF ja Apple taistelevat iPhonen jailbreak-oikeuksista

Kaarlo Räihä
14. helmikuuta, 2009 17:13

Applen iPhone-matkapuhelimissa on useita erilaisia ohjelmallisia ja laitteistoon rakennettuja suojausmekanismeja, joiden on tarkoitus mm. estää SIM-lukituksen purkaminen ja omien epävirallisten ohjelmien ajaminen puhelimessa.
Yhdysvalloissa näiden suojauksien kiertäminen on monilta osin laitonta, koska maassa voimassa oleva DMCA-laki kieltää kyseisten suojausten kiertämiseen käytettyjen työkalujen käytön ja levittämisen. Kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) haluaa tähän tilanteeseen kuitenkin nyt muutoksen ja järjestö onkin jättänyt tekijänoikeusasioista päättävälle lautakunnalle muutosehdotuksen, joka sallisi iPhonejen jailbreakkauksen.
EFF:in mukaan kuluttajilla on oikeus muokata hankkimiaan laitteita ns. fair-use-oikeuden perusteella. Järjestön mukaan laitteiden muokkaaminen helpottaa uusien innovaatioiden tekemistä, kun ihmiset voivat kokeilla asioita vapaammin. SIM-lukituksen purkaminen puolestaan avaisi matkapuhelinoperaattoreiden välistä kilpailua, joka toisi todennäköisesti parempia matkapuhelinliittymiä kuluttajille.
Apple ei ole kuitenkaan kovin mielissään EFF:in tukemasta muutoksesta, vaan Applen mukaan EFF:in ehdotus tukahduttaisi puhelimen ympärillä tapahtuvat innovaatiot, jonka lisäksi muutos olisi haitallinen puhelimille, sen ohjelmistomyynnille sekä kuluttajille.
Apple pelkää esim. luvattomien ohjelmakopioiden suosion kasvavan, jos kuluttajat voivat hankkia iPhonessa ajettavat ohjelmat täysin vapaasti. Ongelma ei kosketa ainoastaan Applea, sillä jailbreak-käsittelyn jälkeen iPhonella voi pelata sopivan emulaattorin kanssa esim. NES-pelejä, joiden alkuperäiset kehittäjät eivät saa tästä toiminnasta rahallista korvausta.
Applen jättämässä vastineessa (PDF) kerrotaan monista riskeistä, joita muokatun puhelimen omistajat voivat kohdata. Yksi näistä on puhelimen ylikuumentuminen, jota ei välttämättä estetä tarpeeksi hyvin epävirallisissa ohjelmissa. Tämän takia puhelin voi vahingoittua pysyvästi, kun ylikuumentunut puhelin ei sammuta itseään kriittisellä hetkellä.
Mahdollisesti tapahtuvien ongelmien lisäksi Applelle on koitunut jo taloudellista vahinkoa jailbreikatuista iPhoneista, kun jailbreikattuja iPhoneja käyttävät kuluttajat ovat ottaneet jailbreikkauksen takia aiheutuneista ongelmista yhteyttä Applen tukeen. Ongelmia on aiheuttanut myös ohjelmien oma virheraportointiominaisuus, joka esim. erään ohjelman kohdalla aiheutti yli 1,6 miljoonaa turhaa virheraporttia, kun 10 000 jailbreakattua iPhonea otti jatkuvasti yhteyttä Applen palvelimille.
Applen mukaan DMCA-lakiin tehtävät muutokset eivät edes auttaisi nykyistä tilannetta, koska nykyään monet iPhonen murtamiseen tarkoitetut jailbreak-ohjelmat sisältävät ohjelmakoodia, jonka tekijänoikeudet kuuluvat Applelle. Täten näiden ohjelmien jakelu rikkoo sekä DMCA- että tekijänoikeuslakeja, joten pelkkä DMCA-lain muutos ei tekisi näistä ohjelmista laillisia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.