Windows 7 Beta nyt kaikkien ladattavissa (PÄIVITETTY 4)

Kaarlo Räihä
9. tammikuuta, 2009 18:24

Ohjelmistojätti Microsoft kertoi keskiviikkona CES-messuilla, että yrityksen uusimman Windows 7 -käyttöjärjestelmän ensimmäinen julkinen Beta-versio ilmestyy jakeluun perjantaina. Nyt perjantai on koittanut ja käyttöjärjestelmän Beta-version voi ladata suoraan Microsoftin sivuilta. Windows 7:n englanninkielinen FAQ-sivusto löytyy puolestaan täältä.
Lataussivuston toimintavarmuus on ainakin tällä hetkellä heikko suuresta kävijäryntäyksestä johtuen, joten latausta kannattaa kokeilla myöhemmin uudelleen.
PÄIVITYS:
Suuren kävijäryntäyksen takia lataussivusto on toistaiseksi suljettu, mutta Microsoft on ilmoittanut hankkivansa lisää palvelinkapasiteettia välittömästi, joten toivottavasti lataaminen onnistuu taas muutaman tunnin kuluttua.
PÄIVITYS 2:
Vaikka Microsoft ei ole vielä avannut latauksia uudelleen virallisesti, on lataaminen kuitenkin mahdollista suorien tiedostolinkkien avulla. Latauslinkit englanninkieliselle Windows 7:lle ovat 32-bit ja 64-bit.
PÄIVITYS 3:
Windows 7:n lataaminen onnistuu jälleen alkuperäisen lataussivun kautta.
Kuka tahansa voi siis ladata käyttöjärjestelmän tuoreen Beta-version ja asentaa sen tietokoneelleen. Lataaminen ja testaaminen on täysin ilmaista, mutta Beta-testi on kuitenkin ensisijaisesti tarkoitettu edistyneemmille käyttäjille, jotka tietävät Beta-testien vaarat ja riskit.
Ladattavana on sekä 32- että 64-bittiset versiot käyttöjärjestelmästä. 32-bittisen Beta-version osalta ladattavaa tulee 2,5 gigatavua ja 64-bittinen Beta-version osalta 3,2 gigatavua. Tarjottavia kieliversioita ovat englannin-, saksan-, japanin-, arabian- ja hindin-kieliset versiot (hindiksi tarjolla vain 32-bittinen versio).
Nyt jaossa olevan julkisen Beta-version avulla voi päivittää ainoastaan Windows Vista SP1 -järjestelmät Windows 7:ksi, joten esim. Windows XP:n päivittäminen Windows 7:ksi ei onnistu. Luonnollisesti Windows 7:n asennuksen voi tehdä tyhjälle osiolle, joten tietokoneella ei tarvitse olla muuta käyttöjärjestelmää Windows 7:n asentamista varten.
Latausta tarjotaan ISO-tiedostona, joka pitää asennusta varten kirjoittaa DVD-levylle esim. ilmaisen ImgBurn- tai maksullisen Nero-ohjelmiston avulla. Tämän jälkeen kone käynnistetään kyseisellä levyllä, jolloin asennus alkaa.
Nyt jaossa olevaan Beta-versioon ei kannata kiintyä liiaksi, koska sen toiminta lakkaa elokuun ensimmäinen päivä. Tätä ennen nähdään toivottavasti vielä uusi Beta-versio. Oman Beta-intoilun kanssa kannattaa kiirehtiä muutenkin, sillä tässä vaiheessa jaossa on vain 2,5 miljoonaa lisenssiavainta.
PÄIVITYS 4:
Microsoft on ilmoittanut, että kaikki ennen tämän kuun 24. päivää Windows 7:n Betan lataavat kuluttajat saavat itselleen oman lisenssiavaimen, joten lataamisen osalta ei tarvitse enää kiirehtiä.
Ilman lisenssiavainta Windows 7:n Beta-versiota voi käyttää ainoastaan 30 päivää.
Nyt jaossa oleva versio Windows 7:sta on ominaisuuksiltaan ja oheisohjelmiltaan kattava, ja se vastaa käytännössä Windows Vistan Ultimate-versiota. Kun Windows 7 saapuu myöhemmin virallisesti myyntiin, on luvassa todennäköisesti useampi erilainen julkaisu Windows Vistan tyyliin.
Käyttöliittymän ja ulkoasun osalta eniten muutoksia on kokenut tehtäväpalkki (taskbar), jossa ohjelmien kuvakkeet ovat aiempaa suurempia ja oletuksena käynnissä olevien ohjelmien nimiä ei näytetä enää suoraan tehtäväpalkissa.
Toinen käyttöliittymään liittyvä isompi uudistus koskee Käynnistä-valikkoa (Start), joka osaa luokitella lähiaikoina käytettyjä tiedostoja niiden ohjelmien mukaan, jossa kyseisiä tiedostoja on käytetty.
Muita käyttöliittymään uudistuksia ovat mm. mahdollisuus ikkunoiden koon muuttamiselle raahaamalla niitä eri paikkoihin ruudulla ja kaikkien ikkunoiden läpikuultavuus, jonka avulla esim. työpöydällä olevat tiedostot tai erilaiset härpäkkeet (Widgetit) on helppo nähdä ikkunasekamelskan takaa.
Monia Windows Vistaa käyttäviä kuluttajia kiinnostanevat User Account Control -järjestelmään (UAC) tehdyt muutokset, joiden johdosta käyttäjät voivat valita aiempaa paremmin ne asiat, joista he haluavat käyttöjärjestelmän huomauttavan käyttäjää.
Mukana tulevista ohjelmista päivityksiä ovat kokeneet mm. Internet Explorer, josta Windows 7:n mukana toimitetaan viimeisintä Internet Explorer 8 Beta 2 -versiota. Toinen vakio-ohjelmien uudistuja on Windows Media Player, josta Windows 7:n mukana on uusi 12-versio. WMP 12:n kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä ohjelma saattaa kadottaa MP3-tiedostoista musiikkia pysyvästi. Microsoft on onneksi julkaissut kyseiseen ongelmaan jo päivityksen (32- ja 64-bit).
Poikkeuksellisesti esim. Windows Live Messenger-, Photo Gallery-, Mail-, Writer- ja Movie Maker -ohjelmia ei enää toimiteta oletuksena käyttöjärjestelmän mukana, vaan ne pitää ladata erikseen Windows Live Essentials -sivuston kautta.
Uusia ominaisuuksia Window 7:ssa ovat mm. uudistettu kosketusnäyttöjen tuki, joka tukee esim. Applen tuotteista tuttua Multi-Touch-tekniikkaa, jonka avulla onnistuu esim. kuvien zoomaaminen kahden sormen avulla. Pelaajia ja pelintekijöitä kiinnostava uutuus Windows 7:ssa on DirectX 11 -rajapinta, josta ei ole kuitenkaan tällä hetkellä juuri iloa, koska markkinoilla ei ole vielä DirectX 11 -yhteensopivia näytönohjaimia.
Parannusta Windows 7:ssa on kokenut myös mediatiedostojen jakaminen, joka onnistuu jatkossa aiempaa helpommin muille lähiverkon tietokoneille tai Xbox 360 -pelikonsoleille.
Konepellin alla suurimmat muutokset liittyvät käyttöjärjestelmän nopeuttamiseen ja keventämiseen, jonka myötä Windows 7:n pitäisi käynnistyä ja sammua aiempaa nopeammin. Myös itse käyttöjärjestelmän asentaminen pitäisi sujua esim. Windows Vistaa vauhdikkaammin. Windows 7 toimii uudistusten myötä Windows Vistaa paremmin esim. miniläppäreissä, joissa käytössä olevat resurssit asettavan tavallista pöytäkonetta tai kannettavaa enemmän rajoituksia käyttöjärjestelmälle.
Uudistuksia on tapahtunut nopeuden ohella moniydinsuorittimien tuessa, jonka johdosta Windows 7 toimii jopa 256 suoritinydintä sisältävissä tietokoneissa.
Windows 7:n laitteistovaatimukset ovat vähintään 1 GHz -suoritin, gigatavun verran keskusmuistia, 16 gigatavua kiintolevytilaa ja DirectX 9 -yhteensopiva näytönohjain, jossa on vähintään 128 megatavua muistia. Vaatimukset ovat lähes identtiset Windows Vistan vastaavien vaatimusten kanssa.
Laiteajurien osalta Windows Vistalle tarkoitettujen ajureiden pitäisi toimia sellaisenaan Windows 7:ssa, jonka lisäksi asennuslevyllä on valmiina ajurit monille lisälaitteille, joten laiteajurien kanssa pitäisi tulla vähemmän ongelmia kuin Windows Vistan Beta -versioiden kanssa. Näytönohjainvalmistajista ATI on jo ennättänyt julkaisemaan ensimmäisen pelkästään Windows 7:lle tarkoitetun ajuripaketin, ja muiden valmistajien vastaavia ajuripaketteja lienee tulossa ladattavaksi lähiaikoina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.