DMCA pelasti Veoh-videopalvelun oikeudessa jo toisen kerran

Kaarlo Räihä
9. tammikuuta, 2009 15:38

Kerroimme elokuussa, kuinka Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki (Digital Millennium Copyright Act) pelasti Veoh-videopalvelun tekijänoikeusoikeudenkäynnissä. Nyt samankaltainen oikeusjuttu on käynnistynyt Veohin kannalta voitokkaasti, kun paikallinen tuomari totesi, että DMCA-laki suojaa videosivustoja, vaikka nämä muuntavatkin käyttäjiensä lähettämät videot toiseen formaattiin.
Universal Music Groupin (UMG) mukaan kuluttajan lähettämästä sisällöstä toiseen formaattiin käännetyt tiedostot eivät kuulu DMCA-lain suojan alle, vaan DMCA-laki suojelee ainoastaan alkuperäisiä tiedostoja. Veohin ja muiden videosivustojen onneksi jutun tuomari ei nähnyt asiaa näin, joten videosivustojen toiminta jatkuu Yhdysvalloissa nykyiseen tapaan.
Veohin ja UMG:n välinen oikeusjuttu ei ole vielä ohi, ja seuraavaksi oikeudessa kinastellaan siitä, onko Veoh hyötynyt taloudellisesti tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta.
Tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille DMCA:n tarjoama suoja on ongelmallinen asia, sillä sen vuoksi monilta videosivustoilta löytyy runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota ei niillä kuuluisi olla. Tekijänoikeusloukkauksista pitää DMCA-lain mukaan valittaa palvelun pyörittäjälle, jolloin tekijänoikeuksia loukkaava sisältö pitää poistaa jakelusta. Internetissä on kuitenkin satoja videosivustoja, joihin ilmaantuu päivittäin yhteensä satoja tuhansia videotiedostoja, joten sivustojen jatkuva valvominen ja poistopyyntöjen lähettäminen ei ole enää riittävä toimi luvattoman jakelun estämiseksi.
Monet videosivustot ovatkin ottaneet käyttöön tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö pyritään tunnistamaan automaattisesti. Tällöin saman sisällön lähettäminen palveluun hankaloituu, mutta koska kyseiset tunnistusmenetelmät eivät ole aukottomia, eivät ne ratkaise luvattoman jakelun ongelmaa.
DMCA-lain suomaa suojaa testataan oikeudessa isommassa mittakaavassa tämän vuoden aikana, kun useat eri tahot (mm. Viacom) mittelevät YouTubea vastaan tekijänoikeusloukkauksista, joita YouTube on syytösten mukaan tehnyt, kun sivuston kautta on jaettu luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.