Matkapuhelimista tuttu Android-alusta valtaa miniläppärit?

Kaarlo Räihä
2. tammikuuta, 2009 21:45

Google julkaisi oman Android-nimellä kulkevan ohjelmistoalustan matkapuhelimille vuoden 2007 marraskuussa, ja viime vuonna markkinoille saatiin ensimmäiset matkapuhelimet, jotka hyödyntävät Androidia.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei Android jää ainoastaan matkapuhelinten ohjelmistoalustaksi, sillä muutamat VentureBeatin työntekijät ovat saaneet Androidin toimimaan Asuksen EEEPC 1000H -miniläppärillä, joka VentureBeatin toimittajien mukaan osoittaa sen, että Androidia ollaan todella tuomassa matkapuhelinten lisäksi myös miniläppäreihin.
Androidin toimintakuntoon saaminen miniläppärillä vei aikaa noin neljä tuntia. Tämän jälkeen miniläppäristä sai ulos videota ja ääntä, jonka lisäksi myös langaton verkkoyhteys toimi ongelmitta. Androidin käyttö onnistuu artikkelissa näkyvien kuvien perusteella miniläppäreissä ilman ongelmia, ja esim. käyttöliittymä ja mukana tulevat ohjelmat osaavat automaattisesti sopeutua miniläppäreiden tarjoamiin resoluutioihin.
VentureBeatin toimittajien arvioiden mukaan ensimmäiset viralliset Android-alustaa hyödyntävät miniläppärit voitaisiin julkaista seuraavan kolmen kuukauden sisällä ja kuluttajamarkkinoilla laitteita voidaan nähdä vielä tämän vuoden aikana. Toimittajat uskovat kuitenkin, että massamarkkinoille tarkoitettujen laitteiden myynnit pääsevät toden teolla käyntiin vasta ensi vuoden aikana.
VentureBeatin toimituksen lisäksi myös Googlella työskentelevä Dima Zavin on saanut aiemmin Androidin toimimaan Asuksen EeePC 701 -miniläppärissä, joten kyseessä ei ole yksittäisen miniläppärin tukeminen.
Ohjelmistokehittäjille Android-alustan laajentuminen miniläppäreiden puolelle olisi varmasti mieluisa asia, koska samoja ohjelmia voisi jatkossa ajaa sekä matkapuhelimilla että tietokoneilla. Tietokoneiden ja matkapuhelinten lisäksi Androidia voisi käyttää mm. kannettavissa mediasoittimissa, jolloin kaikkien laitteiden olisi helppo kommunikoida keskenään esim. WLAN-verkon ja internet-yhteyden avulla. Täten osoitekirjat, kalenterit ja muut tiedot saisi aina pidettyä helposti ajan tasalla jokaisessa laitteessa Androidin tarjoaman synkronointiominaisuuden avulla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.