Uusi mullistava ääniformaatti tulee Suomesta

Matti Robinson
17. joulukuuta, 2008 14:33

Teknillisellä korkeakoululla kehitetään uutta ääniformaattia, joka saattaa mullistaa koko ääniteollisuuden. Directional Audio Coding (DirAC) -menetelmää suojaavat patentit onkin myyty kalliilla saksalaisfirmalle. Tutkimuslaitoks Fraunhofer Gesellschaftille myydyt patentit myytiin TKK:n historian yhdessä suurimmista kaupoista.
DirAC-menetelmää ovat kehittäneet Akatemiatutkija Ville Pulkki ja hänen tutkimusryhmänsä TKK:n signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitoksella. Meneltelmän on tarkoitus tuoda paras mahdollinen ääni kuuntelijalle riippumatta siitä minkälaisella äänentoistolla sitä kuunnellaan. Kauittimet voidaan asetella minne vain ja niiden lukumäärää voidaan vaihdella. Äänentoistolaitteisto mittaisi esimerkiksi kaukosäätimen kautta, missä kaiuttimet ovat, ja säätäisivät itsensä niin, että aikaan saataisiin mahdollisimman optimaalinen äänenlaatu. Menetelmän kerrotaan sopivan myös telekonferensseihin.
TKK arvioi, että DirAC:lla on hyvät mahdollisuudet kehittyä yleiseksi ääniformaatiksi. Äänitteille tallennettaisiin 1-3 kanavaa ääntä, sekä metadata. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.
TKK jatkaa Fraunhofer Gesellschaftin kanssa DirACin kehittämistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.