Tennessee aloittaa luvattomien latausten valvonnan yliopistoissa

Kaarlo Räihä
19. marraskuuta, 2008 11:12

Musiikkiteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustavan RIAA (Recording Industry Association of America) on saanut lobattua läpi järjestölle tärkeän lakiuudistuksen Tennesseen osavaltiossa, jonka myötä valtion rahoilla pyöritettävien yliopistojen on jatkossa valvottava oppilaitosten internet-yhteyksien kautta tapahtuvia tekijänoikeusrikoksia.
Tätä toimintaa varten yliopistojen pitää ennakkoarvioiden mukaan panostaa 9,5 miljoonaa dollaria eli noin 7,5 miljoonaa euroa erilaisiin ohjelmistoihin ja rautaratkaisuihin, joiden avulla oppilaitosten internet-liikennettä voidaan valvoa tekijänoikeusrikoksien varalta. Tämän lisäksi osavaltio palkkaa 21 ihmistä valvomaan oppilaitosten internet-liikennettä, josta tulee vuotuisia kuluja noin 1,6 miljoonaa dollaria eli noin 1,25 miljoonaa euroa.
Tennesseen opinahjoilla on kuitenkin suuria taloudellisia ongelmia, joiden takia opettajia ja henkilökuntaa on erotettu sekä lukukausimaksuja korotettu. Näiden asioiden valossa monet ovatkin miettineet, että olisiko luvattomien latausten valvontaan tarkoitetut rahat kannattanut sittenkin panostaa oppilaitosten taloudellisen tilanteen parantamiseen.
RIAA:lle lakiuudistus on merkittävä edistysaskel taistelussa luvatonta lataamista vastaan ja järjestön toimitusjohtaja Mitch Bainwol kiittelikin uudistuksen tukijoita. Tennesseen uudistus on ensimmäinen laatuaan ja Bainwolin mukaan uudistus auttaa hillitsemään kampuksilla tapahtuvia "varkauksia".
Osavaltion kuvernööri Phil Bredesen sanoi musiikin luvattomalla latauksella olevan negatiivisia vaikutuksia musiikkiteollisuuden tulevaisuudelle. Koska Tennessee on monen levy-yhtiön ja artistien kotipaikka, on Bredesen ylpeä siitä, että osavaltio on vihdoin ruvennut toimiin luvattomien latausten estämiseksi.
Uudistus ei ole miellyttänyt kaikkia tahoja ja mm. kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) on kritisoinut päätöstä voimakkaasti.
EFF:in mukaan estotoimiin käytettävät rahat eivät päädy artistien tai levy-yhtiöiden käyttöön. EFF huomauttaa myös, etteivät latauksien estämiseen tarkoitetut ohjelmat toimi valmistajien esittämällä tavalla, ja vaikka ohjelmat toimisivatkin täydellisesti, eivät ne estä esim. USB-muistitikkujen ja tallentavien DVD-levyjen avulla tehtäviä tekijänoikeusrikkomuksia.
EFF:in mukaan estämisen sijaan rahat kannattaisi antaa hyvityksenä suoraan sisällöntuottajille ja tekijänoikeuksien haltijoille, jotta tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta saataisiin laillinen tapa sisällön levittämiselle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.