Suomen hallitus ei tue äänitteiden suoja-ajan pidennystä 95 vuoteen

Kaarlo Räihä
16. marraskuuta, 2008 13:09

Helmikuusta asti jatkunut kiistely äänitteiden tekijänoikeudellisen suoja-ajan pidentämisestä on jälleen jatkunut, kun Suomen hallitus ilmoitti, ettei nykyistä ehdotusta suoja-ajan pidentämisestä tulla tukemaan.
EU-komissaari Charlie McCreevy kertoi helmikuussa tukevansa lakiehdotusta, jonka myötä äänitteiden tekijänoikeudellinen suoja-aika pidentyisi kaikissa EU-maissa nykyisestä 50 vuodesta 95 vuoteen. Suomen hallitus ei ole valmis tukemaan näin pitkää suoja-aikaa, mutta lyhyempi pidennys voisi saada tukea hallitukselta, jos sellaista joku EU-komissaari ehdottaisi.
Suoja-ajan pidentämistä 95 vuoteen vastustavat Suomessa mm. opetusministeriö ja Suomen kirjastoseura. Ehdotusta tukevat mm. Suomen Muusikkojen Liitto ry ja Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat eli lyhyemmin ÄKT ry.
Sekä ehdotusta tukevat että vastustavat tahot ovat julkaisseet asian tiimoilta erilaisia vetoomuksia, joissa koetetaan vakuuttaa päättäjät ehdotuksen järjettömyydestä tai järkevyydestä. Ehdotusta vastustava informaatio- ja teknologiaoikeuden professori ja oikeustieteen dosentti Jukka Kemppinen kertoi viime kuun lopulla oman kantansa asiaan. Kemppisen mukaan uudistuksesta hyötyisivät ainoastaan levy-yhtiöt, tekijänoikeusjärjestöt ja muutamat suosituimmat artistit. Kemppisen tavoin monet muut akateemiset tutkijat ovat päätyneet samaan lopputulokseen.
Pidennystä puolustavat tahot puolestaan vetoavat yleensä muiden maiden vastaaviin käytäntöihin. Esim. Yhdysvalloissa äänitteiden suoja-aika on 95-120 vuotta, joten EU on tältä osin huonompi markkinapaikka äänitteen tekijänoikeudet omistavalle taholle, koska EU:ssa yksinoikeus äänitteeseen päättyy selvästi aiemmin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.