World of Goo -pelin pelaajista suurin osa pelaa luvatonta kopiota

Kaarlo Räihä
15. marraskuuta, 2008 14:15

PC-pelejä kehittävät tahot ovat saaneet jälleen negatiivisia uutisia luvattomien pelikopioiden suosiosta, kun DRM-vapaan World of Goo -pelin kehittänyt 2D Boy -parivaljakko julkaisi tietoja World of Goon suosiosta luvattomien lataajien keskuudessa.
2D Boyn tekemien laskemien mukaan noin 82 prosenttia peliä pelaavista tahoista pelaa luvattomasti ladattua kopiota pelistä. 2D Boyn tekemissä laskelmissa hyödynnettiin pelin internetissä toimivaa tuloslistaa, jonne pelaajat voivat lähettää huipputuloksiaan. Tuloslistalle tulleiden lähetysten uniikkien IP-osoitteiden määrää verrattiin myytyjen pelien määrään, jonka jälkeen pelien tehneelle parivaljakolle selvisi ikävä totuus pelin luvattoman jakelun suosiosta.
Kyseinen laskelma ei kerro kuitenkaan absoluuttista totuutta luvattomien pelikopioiden osuudesta, sillä lukua kasvattavat mm. dynaamisesti vaihtuvat IP-osoitteet ja se seikka, että monet henkilöt pelaavat ostamaan peliä useammalla koneella. Vastaavasti lukua pienentävät esim. yrityksissä ja oppilaitoksissa käytettävät palomuuri/NAT-ratkaisut, joiden seurauksena kaikki kyseisessä verkossa luvatta pelaavat näkyvät yhtenä ainoana luvattomana pelaajana. Pelaajien ei ole myöskään pakko lähettää tuloksiaan tuloslistalle, joten aivan kaikkien pelaajien tiedot eivät ole kirjautuneet ylös.
2D Boy -parivaljakko selvitti kuitenkin laskemiaan varten dynaamisten IP-osoitteiden määrän keskivertopelaajan osalta laskemalla kuinka monen eri IP-osoitteen takaa yhden pelaajatunnisteen tulokset olivat tulleet, ja selvityksen mukaan keskivertopelaaja oli lähettänyt tuloslistalle tuloksia 1,3:n eri IP-osoitteen kautta. 76 prosenttia pelaajista oli lähettänyt tuloksiaan ainoastaan yhden IP-osoitteen takaa ja yli kuutta eri IP-osoitetta käyttävien pelaajien osuus oli noin prosentin luokkaa.
DRM-vapauden ohella peli koettaa tavoittaa mahdollisimman suurta yleisöä jakamalla pelistä versioita sekä Windowsille, Mac OS X:lle että Linuxille, joista tosin Linux-versio on vielä beta-testauksessa. Pelin hinta ei myöskään ole kovin suuri, sillä peli maksaa kuluttajalle 20 dollaria eli noin 16 euroa. Pelistä on saatavilla myös demo-versiot pelin testaamista varten.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.