Ranskalaiset levy-yhtiöt haastoivat Vuzen, Limewiren ja SourceForgen oikeuteen

Kaarlo Räihä
15. marraskuuta, 2008 11:52

P2P-ohjelmia tekevät tahot ovat saaneet niskoilleen jälleen yhden oikeusjutun, kun monia ranskalaisia levy-yhtiöitä edustava tekijänoikeusjärjestö Société civile des Producteurs de Phonogrammes en France (SPPF) on haastanut useita P2P-ohjelmien tekijöitä oikeuteen.
SPPF:n mukaan Vuze- (entinen Azureus), Limewire-, Morpheus- ja Shareaza-ohjelmilla voidaan rikkoa tekijänoikeuksia ja näitä ohjelmia kehittävät ja jakelevat tahot ovat tietoisia tästä seikasta. Viimeisimmän oikeuden tekemän laintulkinnan mukaan kaikissa tiedostojen siirtoon pystyvissä ohjelmissa pitää olla ominaisuus, joka estää tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin luvattoman jakamisen. Tämän ominaisuuden toteuttaminen ei kuitenkaan ole teknisesti mahdollista, joten mikä tahansa tiedostojen siirtoon tarkoitettu ohjelma voisi olla seuraava kohde SPPF:lle.
Oikeusjutussa on myös muitakin mielenkiintoisia kohtia, kuten se, että avoimen lähdekoodin Shareaza-ohjelman kohdalla haasteen kohteeksi on joutunut avoimen lähdekoodin ohjelmien kehitystä ja jakelua tukeva SourceForge-palvelu, jonka kautta kuluttajat voivat ladata monien P2P-ohjelmien ohella myös Shareaza-ohjelman.
Toinen mielenkiintoinen seikka oikeushaasteessa on se, että kyseisiä ohjelmia tekevät tai jakelevat yritykset eivät toimi Ranskassa, mutta paikallisen oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan myös Ranskan ulkopuolella toimivia yrityksiä voi haastaa oikeuteen Ranskassa.
SPPF sanoo, että kyseisten ohjelmien avulla tehtyjen tekijänoikeusrikosten takia järjestön edustamat tahot menettävät vuosittain miljoonien dollareiden edestä rahaa, koska levykaupan sijaan kuluttajat suuntaavat laittomien latauksien perään.
Vuzen toimitusjohtaja Gilles BianRosa kertoi TorrentFreak-sivustolle olevansa ihmeissään SPPF:n toimista, koska yrityksen toiminta ei koostu tekijänoikeuksien rikkomisista, vaan tekijänoikeudella suojatun sisällön laillisesta myymisestä ja jakelusta. BianRosan mukaan yrityksen toiminta on sekä Ranskan että Yhdysvaltojen lakien mukaista ja yrityksen mukaan paikallisen oikeuslaitoksen tekemä tulkinta tekijänoikeusrikosten estämisestä tiedonsiirto-ohjelmissa on virheellinen.
Vuze onkin valittanut kyseisestä päätöksestä, jonka lisäksi yritys on haastanut SPPF:n oikeuteen sen harrastamasta mustamaalauksesta. Vuzen mukaan SPPF on esittänyt harhaanjohtavia ja vahingollisia väitteitä Vuzen toiminnasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.