Pieni Talo Preerialla -sarjan DVD-julkaisu on varustettu K-18-leimalla

Kaarlo Räihä
8. marraskuuta, 2008 13:36

Elokuvien, TV-sarjojen ja pelien ikärajoista on keskustelu aktiivisesti maapallon eri kolkissa niiden käyttöönottamisesta asti, sillä ikäsuositusten antaminen tuntuu välillä olevan todellista lottoarvontaa.
Monissa maissa elokuvien, TV-sarjojen ja pelien ikärajoista päättäviä virastoja tai tahoja on olemassa ainoastaan yksi kappale, jonka vuoksi monopoliasemassa olevat tarkastajat ovat saaneet osakseen runsaasti kritiikkiä esim. Yhdysvalloissa.
Valitettavasti Suomessa vastaavaa monopolia pyörittää Valtion elokuvatarkastamo (VET), jonka tehtävä on lain nojalla on tarkastaa alle 18-vuotiaille esitettäviä ja levitettäviä kuvaohjelmia, kuten elokuvia ja tietokonepelejä.
Tämän monopoliaseman tuomat ongelmat tulivat jälleen esiin Suomessa, kun Universal Pictures päätti julkaista Pieni Talo Preerialla -sarjan (Little House on the Prairie) DVD-muodossa. Universal Pictures ei halunnut tarkistuttaa sarjaa VET:issa suurten kustannusten takia, jonka vuoksi sarjan DVD-julkaisut saivat automaattisesti K-18-leiman.
Pieni Talo Preerialla -sarjassa on yhteensä 202 jaksoa, joiden kokonaiskesto lähentelee 10 000 minuuttia. VET veloittaa jokaisen minuutin tarkastamisesta 2 euroa minuutilta ensimmäisen neljän tunnin ajalta, jonka jälkeen maksu tippuu 1,5 euroon minuutilta, joten koko sarjan tarkistuttaminen olisi tuonut Universal Picturesille huomattavat lisäkustannukset. Universal Picturesin markkinointipäällikkö Meri Suomela sanoo myyntimäärien olevan Suomessa niin pieniä, ettei julkaisun tarkistuttaminen ollut taloudellisesti kannattavaa.
Jos kuluttajan ikä ei riitä vielä DVD-levyjen ostoon, eikä isä tai äiti halua hankkia perheen nuorukaisille K-18-leimalla varustettuja DVD-levyjä, voi samaista sarjaa voi seurata YLE TV2 -kanavalta sunnuntai-aamupäivisin.
Pieni Talo Preerialla ei ole kuitenkaan ainoa DVD-julkaisu Suomessa, joka on kokenut kyseisen kohtalon. K-18-leiman ovat DVD-julkaisujen osalta Suomessa saaneet mm. Onnen päivät (Happy Days), Seinfeld, Ihmemies MacGyver, Pulmuset (Married... with Children), Frasier, Star Trek, Columbo ja Beverly Hills 90210, vaikka kaikkia näitä sarjoja on esitetty Suomessa televisiossa. Suomen laki edellyttää kuitenkin erillistä tarkistusta DVD-julkaisun osalta.
Kyseinen ongelma on vaivannut Suomea jo pitkään, mutta näillä näkymin asiaan ei ole tulossa muutosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.