iTunesin DRM-suojaus menee markkinaneuvoston käsiteltäväksi Norjassa

Kaarlo Räihä
7. marraskuuta, 2008 12:28

Norjan kuluttaja-asiamies Bjoern Erik Thon uhkasi syyskuun lopulla Applea Norjan markkinaneuvoston käsittelyllä, jos Apple ei muuta iTunes-musiikkikaupan käyttämiä DRM-suojauksia kuluttajaystävällisemmiksi.
Kuluttaja-asiamies antoi Applelle tuolloin kuukauden lisäaikaa, mutta koska Apple ei muuttanut toimintaansa, eikä se ole esittänyt kuluttaja-asiamiestä tyydyttäviä perusteluita toimintansa pakollisuudesta, tullaan tapausta käsittelemään Norjan markkinaneuvostossa. Jos markkinaneuvosto on kuluttajaviranomaisten kanssa samaa mieltä, tullaan Applelle todennäköisesti langettamaan uhkasakko, jotta se muuttaisi toimintaansa Norjassa.
Näillä näkymin tapauksen valmistelut alkavat joulu- tai tammikuun aikana ja itse tapauksen käsittely pääsee käyntiin keväällä tai alkukesästä. Applelle tilanne on kiusallinen ja yritys ei ole toistaiseksi antanut julkisuuteen mitään asiaan liittyviä tiedotteita tai kommentteja.
Monet Euroopan kuluttajaviranomaiset haluaisivat iTunesista ostetun musiikin soivan kaikissa kannettavissa mediasoittimissa. Tämä vaatisi Applelta joko DRM-suojauksista luopumista tai FairPlay-nimellä kulkevan DRM-suojauksen salojen paljastamista kilpaileville musiikkisoitinten valmistajille. DRM-suojauksista luopuminen vaatisi apua levy-yhtiöiden suunnalta ja Applen onneksi Sonyn johtoportaassa työskentelevä Ian Henderson uskoo DRM-suojausten katoavan internetin digitaalisista musiikkikaupoista huhtikuuhun mennessä, sillä DRM-vapaan musiikin myyminen näyttää kasvattavan myyntilukuja nopealla tahdilla.
Applen massiivisen omaisuuden myötä yritys voisi vaihtoehtoisesti myös maksaa mahdollisia uhkasakkoja jatkuvasti, sillä pohjoismaisen käytännön mukaan sakot jäänevät pieneksi esim. Yhdysvaltojen vastaaviin rangaistuksiin verrattuna. Applen mahdollinen tappio poikisi kuitenkin todennäköisesti vastaavia juttuja muissa EU-maissa, jolloin tilanteeseen saattaisi puuttua paikallisten kuluttajaviranomaisten lisäksi EU:n päättäjät, jolloin sakot saattaisivat äkkiä nousta erittäin suuriksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.