Yhdysvaltojen tekijänoikeusvalvonta tiukentuu

Kaarlo Räihä
14. lokakuuta, 2008 11:19

Tekijänoikeuksia rikkovien tahojen elämä on käymässä entistä hankalammaksi Yhdysvalloissa, sillä presidentti George W. Bush on hyväksyi eilen The Prioritizing Resources and Organization for Intellectual Property Act -ehdotuksen (Pro-IP), jonka myötä tekijänoikeusrikoksien rangaistukset kovenevat, oikeusministeriö (DOJ) saa enemmän taloudellista tukea taistelussa tekijäoikeusrikoksia ja piratismia vastaan sekä maahan nimetään jatkossa tekijänoikeustaistelun johtohenkilö, jonka tehtävä on organisoida eri valtion virastoja taistelussa tekijänoikeusrikoksia ja piratismia vastaan.
Pro-IP sai aluksi osakseen runsaasti vastustusta, sillä alkuperäisen ehdotuksen mukaan DOJ olisi voinut haastaa tekijänoikeusrikkojia siviilioikeuteen. Tämä kohta kuitenkin poistettiin ehdotuksesta, jonka jälkeen ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti senaatissa ja selvällä enemmistöllä edustajainhuoneessa.
Pro-IP on saanut tukea erityisesti tekijänoikeusjärjestöjen, mediajättien ja Yhdysvaltain kauppakamarin suunnalta. Tukijoiden mukaan tekijänoikeuksien suojelemisella on tärkeä rooli Yhdysvaltojen taloudellisen tilanteen parantamisessa. Musiikkiteollisuuden etuja puolustava RIAA (Recording Industry Association of America) on tukenut Pro-IP-ehdotusta alusta alkaen, koska se helpottaa järjestön työtä huomattavasti, kun osa järjestön työstä voidaan jatkossa sysätä DOJ:in syliin.
Myös elokuvateollisuuden etuja puolustavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) johtohahmo Dan Glickman ilmaisi kiitoksensa Pro-IP:n hyväksymisestä. Glickmanin mukaan elokuvateollisuus työllistää Yhdysvalloissa 1,5 miljoonaa ihmistä, joten Pro-IP:n hyväksyminen valaa uskoa työntekijöihin heidän työnsä tärkeydestä. NBC Universalin varajohtaja Rick Cotton oli Glickmanin kanssa samoilla linjoilla. Cotton sanoi, että Pro-IP on erittäin tärkeä keksintöjen, innovaatioiden ja luovuuden suojelemiseksi.
Pro-IP sai vastustusta erityisesti kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta puolustavan EFF:in (Electronic Frontier Foundation) osalta. Järjestön mukaan Pro-IP tekee tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien tekijänoikeusnäkemystä ainoan laillisen lähtökohdan, joka ei ole hyväksi kuluttajille. Muidenkin vastustajien mukaan Pro-IP auttaa lähinnä tekijänoikeusjärjestöjä ja mediajättejä, eikä artisteja, näyttelijöitä tai muita taiteilijoita.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.