Testissä Acer Aspire One A110

Matti Robinson
3. lokakuuta, 2008 16:15

Testasimme kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pikkukannettavat. Tässä artikkelissa on vuorossa Acer Aspire One A110. Voit lukea muiden kahden mallin testit seuraavista linkeistä ja yhteenvedon täältä.
*Asus Eee PC 901
*Acer Aspire One A110
*MSI Wind U100

Alkusanat ja paketti auki


Acer Aspire One A110 on Asus Eee PC 901:n tavoin 8,9 tuuman näytöllä varustettu miniläppäri. Testiyksilö oli varustettu 8GB:n SSD-levyllä ja Linux-käyttöjärjestelmän Linpus-jakeluversiolla. Pakkauksen sisältä löytyi ohjekirja, itse kone ja kahteen osaan jaettu, miniläppäriin suhteutettuna, melko isokokoinen virtapiuha. Minkäänlaista suojalaukkua ei paketin mukana tullut. Heti ensikosketuksesta lähtien Aspire One antoi varsin hyvän laatuvaikutelman. Muovisen oloiseen Asus Eee PC:hen verrattuna Aspire One oli jämäkän ja laadukkaan tuntuinen. Laite on saatavissa testissä olleen sinisen version lisäksi valkoisena, pinkkinä ja ruskeana.

Acer mahtuu aukikin helposti 15-tuumaisen HP:n päälle

Tekniset tiedot ja suorituskyky


Testattu Acer Aspire One A110 on teknisesti lähes identtinen Asuksen Eee PC 901:n kanssa. Suurimpina eroina käyttöjärjestelmän lisäksi on pienempi muistin määrä ja Bluetoothin puuttuminen. Tässä tarkemmat tekniset tiedot:
Acer Aspire One A110
-1,6GHz Intel Atom
-512MB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-8GB SSD
-2200mAh 3-kennon akku
-Linux (Linpus)
-1.3 megapikselin kamera
-802.11b/g WLAN
-3 USB-porttia, VGA-ulostulo, mikrofoni- ja ääniliitännät, verkkoliitäntä, SD-muistikorttipaikka ja muistikortinlukija
Acer Aspire One A110 on normaalikäytössä todella pirteä. Kevyt Linux-käyttöjärjestelmä pyörii vaatimattomalla puolen gigan muistilla erittäin sulavasti ja nytkähdyksiä ei havaittu. Itseasiassa Aspire One oli testikolmikon vikkelin kone mitä tulee navigointiin, lienee juuri käyttöjärjestelmänsä ansiosta. Kummatkin gigatavun muistilla varustetut Windows-koneet jähmettyivät muutamia kertoja ohjelmien avausten tai raskaamman selailun yhteydessä. VLC:llä toteutettu videoiden toisto onnistui 960x544-resoluution XVID:iin asti mallikkaasti, mutta kaikissa teräväpiirtovideoissa (720p/1080p avi/mov/wmv) esiintyi pätkimistä. Valmiiksi asennetut soittimet eivät tukeneet kovinkaan hyvin eri videoformaatteja, joten tällä koneella on viisainta asentaa heti alkuunsa VLC (jossa codecit jne tulevat mukana), mikäli haluaa katsoa liikkuvaa kuvaa. Valitettavasti Acerin konetta ei ehditty testata pelikäytössä.
Acer Aspire One A110:stä loistavan matkaläppärin tekee sen huima käynnistynopeus. Käynnistynapin painalluksesta kului ainoastaa 19 sekuntia kun Linux oli käynnistynyt "SmartStart"-näkymään. SmartStart-valikosta löytyi omat pikavalinnat mm. selaimelle, soittimille, asetuksille, pikaviestimille, jne. Näistä ja muista ohjelmista lisää seuraavassa kappaleessa.

Käytettävyys ja ohjelmat


Aspire One on elementissään kevyessä tekstinkäsittely- ja nettiselailukäytössä, sillä aiemmin kehutun kevyen käyttöjärjestelmän lisäksi näppäimistö toimii uskomattoman hyvin. Minikokoiseen koneeseen on ahdettu yllättävän toimiva näppäimistö, jonka tuntuma on testiyksilöistä paras. Loistavaa pakettia kuitenkin särkee hieman huonohko touchpad, jonka pienet näppäimet ovat sijoitettu vaikeasti oikealle ja vasemmalle puolelle touchpadiä. Myöskään touchpadin tuntuma ei ole oletusasetuksilla kovin hyvä, mutta herkkyyttä säätelemällä vastekin paranee.

Acerissa Firefox toimi nopeasti ja varmasti
Acer on laittanut Linux-minikannettavaansa valmiiksi lähes kaikki tarvittavat ohjelmistot. SmartStartista löytyvät napit suoraan muun muassa OpenOffice.org:n tekstinkäsittelyohjelmille, pikaviestimelle, mailiohjelmalle, mediasoittemelle ja tiedostonhallinnalle. Mikäli vaadit koneelta kuitenkin kaikkien tärkeimpien videoformaattien toistoa niin edessä on VLC:n asennus, sillä esiasennettu soitin ei suostunut soittamaan montaakaan tiedostomuotoa. Ohjelmien päivitys ja asennus saattaa olla tavalliselle kaduntallaajalle hieman haasteellista, mutta mikäli pieni Googlettelu ei ole este, niin asennuksetkin onnistuvat. Acerin mukana tulee varsin toimiva toimisto-ohjelmistopaketti, josta löytyvät hyvät ja kevyet sähköposti-, kalenteri-, muistio-, rss-lukija -ohjelmat.

Helppokäyttöinen RSS-lukija löytyy esiasennettuna
Kuten kahdessa muussakin testatussa miniläppärissä niin myös Acer Aspire One A110:ssä on 1.3 megapikselin webkamera. Esiasennettu pikaviestin osasi käyttää sisäänrakennetua kameraa suoraan ilman kummempia muutoksia. Peruskäyttäjälle kerrottakoon, että mikäli pikaviestin ei ole yhteensopiva kaverin ohjelman kanssa, niin on ohjelmiston päivittäminen, kuten jo kerroimme, saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia.

Valitettavasti valmiiksi asennettu Media Master ei tue montaakaan formaattia

Akku ja langattomuus


Akun kestossa Acer Aspire One A110 jää jälkeen MSI:n ja Asuksen miniläppäreistä, sillä kone toimitetaan 3-kennoisen akun kanssa, jonka kestoksi kerrotaan 3 tuntia - puolet vähemmän kuin kahdella kilpailijalla. Laitteeseen on saatavilla 5200mAh 6-kennon akku, jolla käyttöaika moninkertaistuu. Myös langattomissa yhteyksissä Acer antaa hieman etumatkaa muille, sillä laitteesta puuttuu kokonaan Bluetooth-yhteydet. Langattomiin verkkoihin yhdistyminen kuitenkin onnistuu 802.11b/g-standardeja tukevalla WLANilla. Kantavuus ei yllä Eee PC 901:n tasolle, mutta kuuluu hieman MSI:n Wind U100:aa paremmin.

Aspire One A110:n akku on selvästi testiyksilöiden heikoin

Yhteenveto


+todella nopea käynnistys
+näppäimistön tuntuma erittäin hyvä
+ohjelmat latautuvat nopeasti ja ovat helppokäyttöisiä
+videotoisto VLC:llä
+selain toimii sulavasti
+toimivat sähköposti-, kalenteri-, muistio- ja rss-lukija-sovellukset
+hyvä wlan-kuuluvuus
-peruskäyttäjän vaikea päivittää ohjelmia uusiin versioihin (esim. Firefox 3) tai asentaa uusia ohjelmia
-videotoisto perusohjelmilla (Media Master, mplayer)
-touchpad vaatii totuttelua (näppäimet heikosti sijoiteltu)

Testilaitteen toimitti SERV-IT

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.