Mooren Slacker Uprising lipsahti torrenttien avulla maailmanlaajuiseen jakeluun

Kaarlo Räihä
24. syyskuuta, 2008 10:48

Michael Mooren uusi Slacker Uprising -dokumentti ilmestyi eilen Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuvien kuluttajien ladattavaksi, mutta yhtenä virallisena jakelukanavana toimiva BitTorrent-P2P-jakelu takaa sen, että elokuvan voivat ladata itselleen kaikki halukkaat.
Elokuvan viralliset kotisivut sallivat elokuvan katselun ja lataamisen vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuville ihmisille ja lataajan kotimaa varmistetaan GeoIP-ominaisuuden avulla, joka osaa kertoa surffaajan kotimaan tämän IP-osoitteen perusteella. Tällaiset estot on kuitenkin helppo kiertää välityspalvelimien avulla, joten asiansa osaavat tahot ovat päässeet latauksiin käsiksi myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta.
Yllättävää on kuitenkin se, että elokuvaa jaellaan virallisesti elokuvan kotisivujen kautta MP4- ja AVI-tiedostoina BitTorrentin avulla ja kyseiset lataukset mahdollistavat torrent-tiedostot käyttävät trakkereinaan mm. The Pirate Bayn ja torrent-downloads.to:n palvelimia. Koska näillä trakkereilla P2P-jakajia ei syrjitä maantieteellisen sijainnin perusteella, voivat kaikki halukkaat ladata elokuvan kotisivujen kautta saatavan torrent-tiedoston avulla. Vaikka torrent-tiedostoon pääsevät elokuvan kotisivujen kautta käsiksi vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuvat kuluttajat, jaellaan kyseistä torrent-tiedostoa jo useissa eri paikoissa, joten lataukseen pääsee käsiksi ilman välityspalvelimen apua.
Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä onko kyseessä vahinko vai onko julkisten trakkereiden käyttö jakelussa tarkoituksellista. Elokuvan jakelua varten olisi kuitenkin voitu pystyttää edullisesti erillinen trakkeri, jonne olisi päästetty vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa majailevat kuluttajat, mutta näin ei kuitenkaan tehty.

Torrentien latauslinkit elokuvan virallisella kotisivulla

Torrentin käyttämät trakkerit

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.