Spore-pelin luoma DRM-viha muutti hieman Red Alert 3 -pelin DRM-suojauksia

Kaarlo Räihä
10. syyskuuta, 2008 10:24

Useiden vuosien ajan kehityksen alla ollut Spore-peli julkaistiin maailmanlaajuisesti viime viikolla, mutta pelin käyttämät DRM-suojaukset eivät ole lämmittäneet pelaajien mieliä.
Pelaajat ovat avautuneet DRM-tilanteesta mm. Amazon-verkkokaupan arvosteluosioon, josta löytyy useita satoja yhden tähden arvosteluja Sporesta, joissa ihmiset tuomitsevat pelin käyttämän SecuROM-suojauksen jyrkin sanoin.
SecuROM-suojaus rajoittaa Sporen osalta pelin asennuskerrat kolmeen, jonka jälkeen kuluttajan on pyydettävä lisää asennuskertoja pelin julkaisseen EA:n asiakastuesta. Erityisesti kuluttajia on harmittanut se seikka, ettei pelin piraattiversiossa ole vastaavaa "ominaisuutta", jonka lisäksi pelin luvattomat kopiot ehtivät jakeluun, ennen virallista julkaisua. SecuROM siis haittaa ainoastaan siis pelinsä ostaneita kuluttajia.
Sporen ohella SecuROM-suojausta on käytetty BioShock- ja Mass Effect -peleissä, mutta Sporeen nähden näistä peleistä on tullut huomattavasti vähemmän negatiivista palautetta SecuROM-suojauksen osalta.
Huonosta palautteesta huolimatta EA aikoo jatkaa SecuROM-suojauksen käyttämistä tulevassa Red Alert 3 -pelissä. SecuROM-suojauksen asetuksia höllätään kuitenkin hieman ja Red Alert 3:n kohdalla kuluttaja voi asentaa pelin viisi kertaa ilman asiakastuen apua. Peli pitää kuitenkin aktivoida Sporen tapaan edelleen kertaalleen internetissä ennen kuin peliä pääsee pelaamaan ensimmäisen kerran. Red Alert 3:n osalta EA kuitenkin lupaa, ettei pelin DVD-levyä tarvitse pitää DVD-asemassa pelaamista varten.
Red Alert 3 -pelin tuottajana toimiva Chris Corry sanoi ymmärtävänsä sen, etteivät kaikki pelaajat halua hankkia peliä DRM-suojausten takia. Corryn mukaan tämä on harmillista, mutta Corry ei aio suvaita pelaajia, jotka lataavat pelistä luvattoman kopion DRM-suojauksien takia.
Red Alert 3:n on tarkoitus tulla kauppoihin ensi kuun loppupuolella sekä Xbox 360:lla että PC:llä, jolloin nähdään täyttyykö pelin Amazon-sivu vihaisista kommenteista. Ainakin pelin saamat tagit Amazonissa ennakoivat pelille samaa kohtelua kuin Sporelle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.