Neuvottelut nettipiratismin vähentämisestä käynnistyvät Suomessa

Kaarlo Räihä
14. elokuuta, 2008 19:00

Taistelu internetissä tapahtuvaa luvatonta lataamista vastaan on kiihtynyt selvästi viimeisen vuoden aikana useissa Euroopan maissa, joissa on mietitty erinäisiä keinoja, joiden avulla luvaton lataaminen saataisiin kuriin. Nyt tämä keskustelu erinäisistä toimenpiteistä on rantautumassa myös Suomeen, sillä Opetusministeriö (OPM) ilmoitti tänään käynnistävänsä keskustelut kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin johdolla siitä, millä konstein Suomessa voidaan edistää luovien sisältöjen sähköistä kaupankäyntiä.
Nettimusiikkikauppojen pyörittäminen Suomessa ei ole yhtä kannattavaa kuin muualla Euroopassa, joten keskusteluiden tarkoituksena on selvittää millaisia toimia Suomessa kaivataan, jotta kaupankäynti saataisiin muun Euroopan tasolle. Syys-lokakuun aikana käytäviin keskusteluihin on kutsuttu mukaan sisältötoimialojen, internet-operaattoreiden ja viranomaisten edustajia. Näiden tahojen joukkoon lukeutuvat mm. Kuluttajavirasto, Viestintävirasto, erinäiset tekijänoikeusjärjestöt ja Nokia.
Keskusteluissa esiin tulevat nousemaan mm. laajakaistayhteyden väliaikainen katkaiseminen, jos liittymän kautta siirretään luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä ja liikenteen suodattaminen internet-operaattoreiden toimesta. Kuluttajien iloksi opetusministeriön julkaisemassa tiedotteessa luvataan, että "keskusteluissa kiinnitetään huomiota erityisesti viestintäsalaisuutta ja tunniste- ja henkilötietoja koskevaan lainsäädäntöön, internet-palveluntarjoajien sopimussuhteisiin ja kuluttajanäkökulmaan", joten aivan päättömiä ehdotuksia tuskin nähdään keskusteluiden tuloksena. Myös OPM:n Jukka Liedes sanoi Tietokone-lehden haastattelussa, että muissa maissa esitetyt keinot voivat mennä liian pitkälle Suomen kohdalla. "Linjojen katkaisemiset ja liikenteen suodattamiset voivat olla liian pitkälle menevä toimi" sanoi Liedes haastattelussa.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat kuitenkin toiveikkaita siitä, että keskusteluiden tuloksena saadaan uusia käytäntöjä myös Suomeen. "Monissa EU-maissa oikeudenhaltijoiden ja internet-operaattoreiden väliset keskustelut toimenpiteistä, joilla pyritään puuttumaan kulttuurisisältöjen luvattomaan jakamiseen tietoverkoissa, ovat jo pitkällä ja hankkeille on saatu valtiovallan tuki. On hyvä, että keskustelut käynnistetään nyt Suomessakin. Asialla on kiire." toteaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTKV) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen TTVK:n julkaisemassa tiedotteessa. "TTVK uskoo, että luvattomaan verkkojakamiseen voidaan puuttua tehokkaasti internet-operaattoreiden toimilla ja erilaisilla teknisillä ratkaisuilla." jatkaa Kotilainen.
TTVK:n lisäksi myös Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry:n (ÄKT) toiminnanjohtaja Arto Alaspää on mielissään tulevista keskusteluista, sillä Suomen nykyinen tilanne ei ole tilastojen valossa kovin hyvä. "Digitaalinen musiikinmyynti on Suomessa selvästi alle Euroopan keskiarvon, vain n. 5 % musiikkikaupasta kuluttajille. Olemme sähköisen kaupan alikehitysmaa ja maailman vertailussa pahasti jälkijunassa, vaikka meillä on korkea laajakaistapenetraatio ja vahvoja toimijoita sähköisen musiikin tarjoajina. Tähän on osaltaan ollut vaikuttamassa musiikin luvaton verkkojakaminen." TTVK:n tiedotteen mukaan "Alaspää odottaa työryhmältä konkreettisia tuloksia pelastamaan luovan työn, sisältöliiketoiminnan ja niiden työpaikkojen tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa", joten keskusteluilta odotetaan ainakin ÄKT:n osalta selviä tuloksia.
Keskusteluiden jälkeen päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Liedeksen mukaan tavoite on saada Suomeen enemmän kilpailua ja toimivia kauppapaikkoja, joissa on oikea hintataso kuluttajien houkuttelemiseen. Ehdotettavat jatkotoimenpiteet saattavat olla esim. yritysten välistä yhteistyötä tai viranomaistyöllä tehtäviä toimia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.