Ubisoft haastoi Assassin's Creed -peliä monistaneen firman oikeuteen nettivuodosta

Kaarlo Räihä
8. elokuuta, 2008 16:37

Assassin's Creed -pelin PC-versio näki virallisesti päivänvalon tämän vuoden huhtikuussa, mutta pelin luvattomat kopiot levisivät verkkoon jo helmikuussa. Pelin julkaissut Ubisoft on nyt selvittänyt, mistä luvaton pelikopio levisi eteenpäin ja yrityksen mukaan pelin luvaton kopio karkasi nettiin mm. pelejä monistavan Optical Experts Manufacturing -yrityksen (OEM) tiloista.
Tämän seurauksena Ubisoft on haastanut OEM:n oikeuteen Yhdysvalloissa vaatien OEM:ltä vähintään kymmenen miljoonan dollarin korvauksia. OEM on Ubisoftin mukaan syyllistynyt tekijänoikeusrikokseen, törkeään huolimattomuuteen ja OEM on myös rikkonut yritysten välistä sopimusta.
Tapaus sai alkunsa helmikuussa, jolloin OEM sai Ubisoftilta haltuunsa Assassin's Creed -pelin sen monista varten. Eräs OEM:n työntekijä vei kuitenkin pelin kotiinsa ja levitti sitä sitten internetin avulla luvatta eteenpäin. Ubisoftin mukaan tätä luvatonta kopiota on ladattu internetin kautta yhteensä yli 700 000 kertaa. Pelin PC-versio ei vastaavasti menestynyt kovin hyvin Yhdysvalloissa, jossa sitä oli ostettu kesäkuun loppuun mennessä vain noin 40 000 kappaletta. Pelin konsoliversiot myivät sen sijaan viime vuonna tapahtuneen julkaisunsa yhteydessä miljoonia kopioita.
Netissä luvatta levinnyt kopio aiheutti taloudellisten tappioiden lisäksi ongelmia Ubisoftin maineelle, sillä Ubisoft oli laittanut tarkoituksella esijulkaisuversioon "ominaisuuden", joka kaataa pelin tietyssä kohdassa. Tällä tavalla yritettiin estää luvattomien kopioiden toiminta, mutta osa pelisivuista tekikin arvostelunsa luvattoman kopion pohjalta, jonka takia arvostelurintamalla esiintyneet kommentit peliä vaivaavasta ongelmasta aiheuttivat huonompia arvosanoja ja aiheuttivat sekaannusta kuluttajien keskuudessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.