Olympialaiset antenniverkkoon 720p -formaatissa

Petteri Pyyny
28. heinäkuuta, 2008 15:40

Digitan julkaisema teräväpiirtotietopaketti osaa kertoa, että ensi viikolla alkavat Pekingin olympiakisat lähetetään pääkaupunkiseudun antennitalouksiin 720p -formaattia käyttäen. Lähetysten tarkkuus on siis 1280 x 720p, joka on yli kaksi kertaa tarkempi resoluutio kuin nykyisin käytössä oleva ns. SD-tason digilähetyskuva. Lisäksi käytetty formaatti on progressiivinen, eli lomittelematon, joka on urheiluhulluille usein HD-kuvan ehdoton edellytys. Digitan mukaan formaatin määräsi yhtiön tekemä markkinatutkimus, jossa selvitettiin 720p ja 1080i -formaattien soveltuvuutta olympialaisten lähetykseen.
Kanava YLE Peking HD löytyy Espoon lähetinaseman VHF-kanavalta 8. Teräväpiirtolähetysten vastaanottamiseksi taloudesta täytyy löytyä MPEG-4/AVC -pakkausta osaava teräväpiirtodigiboksi tai em. formaattia osaava teräväpiirtotelevisio. Antenniverkon HD-digiboksien valikoima on ainakin AfterDawnin laitevertailun mukaan suhteellisen suppea, antenniverkon HD-digibokseja ei löydy listoilta kuin seitsemän, joista kahdelle löytyy tällä hetkellä palvelusta myös hinnat.
Paras -- ja helpoin -- mahdollisuus teräväpiirtolähetysten kokeiluun antenniverkossa on niillä, joiden televisiossa on valmiina MPEG-4 -purkuun kykenevä HD-digiviritin. Näiden televisioiden joukoon kuuluvat mm. Sonyn uusimmat taulutelevisiot. Lisäksi osa PC:n digivirittimistä osaa purkaa -- joko ohjelmallisesti tai suoraan rautatasolla -- MPEG-4 -pakattua teräväpiirtolähetystä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.