Pennsylvanialainen äiti taistelee Universal Musicia vastaan

Kaarlo Räihä
21. heinäkuuta, 2008 0:08

Tekijänoikeusrikkomukset internetin eri videopalveluissa ovat yleistyneet vuosien saatossa ja joissakin tapauksissa tekijänoikeuksien haltijat ovat vieneet tapauksia oikeuteen asti. Yksi näistä oikeusjutuista koskettaa levy-yhtiö Universal Music Groupia (UMG) ja pennsylvanialaista äitiä, jotka taistelevat oikeudessa siitä, voiko äiti käyttää laillisesti Princen Let's Go Crazy -kappaletta oman YouTube-videonsa taustalla.
Kyseisessä videossa Stephanie Lenzin lapset leikkivät keittiössä ja taustalla kuuluu kyseinen Princen kappale. UMG vaati aluksi Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lain nojalla, että kyseinen video pitää poistaa YouTubesta, koska taustalla kuuluva musiikki on videossa ilman levy-yhtiön suostumusta ja täten rikkoo heidän tekijänoikeuksiaan. YouTube poisti videon palvelusta, mutta Lenz valitti tästä, jolloin asia meni oikeuden käsiteltäväksi. Pian UMG kuitenkin perui omat syytöksensä ja video on jälleen YouTubessa, mutta oikeusjuttu on edelleen käsiteltävänä.
Oikeudessa Lenziä auttaa sananvapautta ja yksityisyyttä internetissä puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation). Heidän mielestään video on selvä osoitus ns. Fair Use -laista, joka mm. sallii tekijänoikeudella suojatun sisällön käytön omissa tuotoksissaan ilman erillistä lupaa, kunhan sisällön käyttö on vähäistä. Lenz haluaa oikeudelta päätöksen, joka osoittaa, että musiikin käyttäminen videon taustalla ei riko lakia. Tämän lisäksi Lenz haluaa UMG:ltä korvauksia perättömästä DMCA-vaatimuksesta.
Perättömät DMCA-vaatimukset ovat yleinen ongelma Yhdysvalloissa, sillä toistaiseksi juuri ketään ei ole rangaistu perättömien DMCA-vaatimuksien takia. UMG:n asianajajan mukaan levy-yhtiötä ei voi kuitenkaan rangaista tässä tapauksessa, koska DMCA-laissa ei vaadita, että pyynnön tekevän osapuolen pitäisi tarkistaa mahdollisen rikkomuksen kohdalla, että täyttääkö se ns. Fair Use -lain ehtoja. EFF on kuitenkin toista mieltä, sillä väärät DMCA-poistot aiheuttavat niiden saajille ongelmia. Lenzin tapauksessa hänen piti aluksi selvittää miksi hänen videonsa poistettiin YouTubesta ja tämän jälkeen Lenzin piti vielä osoittaa YouTubelle, että video ei riko tekijänoikeuksia.
DMCA-väärinkäytöksistä ei ole toistaiseksi ennakkotapausta, jonka takia juttu on erittäin tärkeä monille tahoille. Lenz on valmis viemään jutun vaikka korkeimpaan oikeuteen saakka. Hänen mielestään ei ole oikein, että isot mediajätit syyttävät ihmisiä rikoksesta, jota he eivät ole tehneet. Lenzin ja EFF:in ensimmäinen valitus asian suhteen hylättiin jo aiemmin, mutta tuomari Jeremy Fogel antoi mahdollisuuden toiseen valitukseen.
Jos Lenz voittaa ja UMG joutuu maksamaan hänelle korvauksia perättömästä poistopyynnöstä, tulee myös muille tahoille jatkossa korkeampi kynnys tehdä poistopyyntöjä, sillä perättömät pyynnöt saattavat tulla kalliiksi, jos ihmiset valittavat niistä oikeuteen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.