Operaattoreiden iPhone-hinnoittelut suututtavat ihmisiä

Kaarlo Räihä
30. kesäkuuta, 2008 13:18

Applen iPhone 3G -matkapuhelinta on odotettu monissa maissa kuin kuuta nousevaa, mutta monissa maissa kuluttajat ovat saaneet kokea karvaan pettymyksen, koska matkapuhelinoperaattorit ovat hinnoitelleet kytkypaketit liian hintavaksi.
Suomessa Sonera julkisti omat kytkypakettinsa ja niiden hinnoittelut viime viikolla. Kaikki eivät kuitenkaan sulattaneet Soneran asettamia hintoja ja monien mielestä operaattoreiden välinen kilpailu olisi kuluttajien etu, koska matkapuhelinoperaattoreiden välinen hintakilpailu ajaisi iPhonejen ja liittymien hinnat alemmaksi.
Hinnoitteluun ovat tyytymättömiä myös Kanadassa asuvat kuluttajat, joille puhelinta kauppaa yksinoikeudella matkapuhelinoperaattori Rogers Communications. Rogers myy kanadalaisille ainoastaan kolmen vuoden kytkypakettia ja halvimman paketin kuukausimaksut alkavat 75 dollarista (noin 47 euroa). Kalleimmassa paketissa kuukausimaksut alkavat 115 dollarista (noin 72 euroa). Kaikki paketit sisältävät rajoituksia esim. 3G-datayhteyksille ja halvimmassa paketissa dataa saa siirtää 750 megatavua kuukaudessa ja kalleimmassa 2 gigatavua kuukaudessa. Halvimmillaan kolmen vuoden kytkypaketti kustantaa siis Kanadassa noin 1690 euroa.
Monet kanadalaiset suivaantuivat Rogersin hinnoittelusta, jonka takia he perustivat erillisen ruinediphone.com-sivuston (sivuston alkuperäinen osoite oli fuckyourogers.com, joka selittänee paremmin kuluttajien turhautumista), jossa kerätään allekirjoituksia adressiin, joka lähetetään suoraan Applen toimitusjohtaja Steve Jobsille, jotta hän puuttuisi Kanadan huonoon hinnoitteluun tai antaisi mahdollisuuden muillekin operaattoreille myydä iPhonea Kanadassa.
Kanadalaisten lisäksi myös ruotsalaiset ovat ilmaisseet huolensa iPhonen korkeasta hintatasosta, sillä 16 gigatavun muistilla varustetusta iPhone 3G -puhelimesta joutuu kalleimman kytkypaketin ja rajoittamattoman datayhteyden kanssa maksamaan yli 2 700 euroa (yli 4 300 dollaria) kahden vuoden aikana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.