Japanilainen keksintö moninkertaistaa CD- ja DVD-levyjen kapasiteetin

Kaarlo Räihä
29. kesäkuuta, 2008 2:41

CD- ja DVD-levyjen tallennuskapasiteettia on vuosien mittaan yritetty parantaa useilla eri keinoilla, joiden joukkoon liittyy nyt Japanissa toimivan Tohokun yliopiston keksintö, jolla CD- ja DVD-levyille saadaan yhdeksän kertaa enemmän tallennustilaa.
Tähän lopputulokseen päästään muokkaamalla CD- ja DVD-levyllä olevia tallennuskuoppia niin, että tallennuskuopista tehdään V-kirjaimen muotoisia, jolloin kuopan suuntaa kiertämällä ja valon polarisaatio hyödyntämällä voidaan yhdellä V-kuopalla esittää 512 eri tilaa aiemman kahden tilan sijaan. Täten yhdellä V-kuopalla voidaan esittää yhdeksän eri bitin tilat nykyiseen yhteen bittiin verrattuna. Suuremman kapasiteetin lisäksi levyjen pyörimisnopeutta voisi vähentää esim. pelikonsoleiden kohdalla, koska levyllä olevaa tietoa voisi lukea kerralla selvästi aiempaa enemmän.
Kuten muillakin jo unohdetuilla kapasiteetin parannuskeinoilla, myös V-kuopalla on omat ongelmansa, joista suurin liittyy yhteensopivuuteen, sillä V-kuopilla varustetut levyt eivät toimisi lainkaan nykyisten CD- ja DVD-soittimien kanssa. Täten uusia levyjä varten pitäisi tehdä uudet asemat, joilla levyjen lukeminen ja kirjoittaminen onnistuisi.
Toinen suuri takaisku liittyy Blu-ray-formaattiin, jonka kanssa V-kuoppia ei voi käyttää lainkaan. Näiden ongelmien takia V-kuoppia tuskin nähdään yleisessä käytössä nykyisten tallennusmedioiden kanssa, mutta tulevaisuudessa julkaistavat tallennusmediat voivat mahdollisesti hyödyntää vastaavia ratkaisuja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.