SSL-salaus pian The Pirate Bayn ominaisuuslistalle

Kaarlo Räihä
22. kesäkuuta, 2008 22:59

Ruotsalainen The Pirate Bay -trakkeri (TPB) on tiedostojen jakelun helpottamisen ohella tehnyt myös muutakin, kuten vastustanut yksityisyyden suojaa heikentäviä lakiehdotuksia ja toimia. Tällä viikolla Ruotsin eduskunta hyväksyi FRA-valvontalain, jonka avulla Ruotsin armeijan tiedusteluyksikkö voi tarkkailla kaikkea maan kautta kulkevaa tietoliikennettä, jotta valtiota mahdollisesti uhkaavat uhat voidaan estää ajoissa. FRA:ta vastustivat useat tahot, joiden joukkoon lukeutuvat myös TPB:n pyörittäjät.
Vaikka FRA-laki astuu voimaan vasta vuoden 2009 alussa, aikoo TPB aloittaa kuitenkin välittömästi toimet, joiden avulla TPB:n käyttäjät voivat suojautua FRA-lain sallimalta salakuuntelulta. Ensimmäinen näistä uudistuksista on SSL-salaus, jonka pitäisi ilmaantua TPB:n käyttöön ensi viikon aikana.
SSL-salauksen avulla internet-selaimen ja internet-palvelimen välinen liikenne salataan, jolloin liikenteen salakuunteleminen on huomattavasti vaikeampaa. SSL tukee myös julkisia varmenteita, joiden avulla luotettavat internet-palvelimet voidaan erottaa vihamielisistä palvelimista. SSL-salausta käytetään tällä hetkellä mm. verkkokaupoissa ja verkkopankeissa. TPB:n SSL-salaus on tarkoitettu ensisijaisesti ruotsalaisille TPB:n käyttäjille, sillä TPB:n palvelimet sijaitsevat Ruotsin ulkopuolella, jolloin ulkomailta tuleva liikenne ei kierrä Ruotsin kautta, eikä se ole täten Ruotsin armeijan tiedusteluyksikön salakuunneltavissa.
TPB on luvannut myös luoda internet-sivuston, jossa tavallisille kuluttajille neuvotaan miten oman internet-liikenteen tai kiintolevyjen sisällön voi salata, jotta salakuuntelusta ei olisi hyötyä. TPB:n ylläpitäjiin lukeutuvat Brokep kertoi myös, että he aikoivat laajentaa salattujen VPN-yhteyksien tarjoamista ja laskea hintoja.
Brokep ja muut lakia vastustavat tahot aikovat pyytää apua myös ulkomaalaisilta internet-operaattoreilta ja tarkoituksena on, että kaikki internet-operaattorit estäisivät internet-liikenteen Ruotsiin, koska tätä liikennettä voidaan salakuunnella ja tämä seikka vaarantaa asiakkaiden yksityisyyden.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.